Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Шта нам доноси дело „Из природе” Јосифа Панчића?

У књизи Из природе читаоци ће моћи да пронађу разнолике текстове Јосифа Панчића, познатог српског ботаничара и научника, човека разноврсних интересовања и делатности. Сваки текст нуди нам неку другу страну Панчићевог научног рада и омогућава нам да целовитије сагледамо све области којима се бавио, да се упознамо са бројним његовим интересантним размишљањима, од којих нам нека и данас могу бити посве занимљива, па и корисна.

И сами наслови списа сабраних у књизи Из природе могу указати на њихову тематску разноликост: Злато, Копаоник и његово подгорје, Нешто о нашим шумама, Јестаственица у основној школи, Човек у предисторијско доба, О пореклу жита. Као што можемо видети, у некима од њих Панчић ће нам се приказати као прави научник, онако како је већини људи досада најчешће и био познат, са пуно прецизности, фактографије, са детаљним описима предмета о ком говори. Тако на пример у есеју о злату он даје детаљан опис овог метала, гледано са више различитих гледишта и из перспективе више наука. Прво нам казује о хемијском саставу злата, затим о његовој распрострањености у различитим пределима, а онда добијамо и својеврстан историјат употребе и обраде злата кроз различите временске периоде. Тако сазнајемо да је једна од основних употреба злата, у време када је друштво било на много нижем ступњу развоја, била размена за различите потрепштине, односно она улога коју у модерно доба има новац. Логично је и очекивано да је ово била прва употреба овог метала, чим су људи схватили његову вредност и привилегију уколико га имају у свом крају у већој количини. И сам облик у ком се злато употребљавало у улози новца се кроз време мењао, прво је то било у праху, па су тек онда почели да се праве новчићи од злата. Можемо прочитати и како је долазило до превара приликом прављења новчића од легуре злата. Поред тога, аутор нам даје и историјат настанка новца од злата, говори о првим пронађеним златним новчићима, даје њихове различите називе и слично. Затим можемо детаљно читати о историјату настанка друге употребе злата – као материјала од ког се прави накит.

portret Josif Pančić PortalibrisИз примера овог једног есеја Из природе видимо да Јосиф Панчић предмету не приступа само са становишта природних наука, он у исто време даје и антрополошки и културолошки приказ, упознаје нас с различитим временским периодима, са различитим народима, са различитим историјским тренуцима. Тако је и у другим текстовима из ове књиге. У тексту о Копаонику моћи ћемо да прочитамо детаљан приказ географског положаја, вегетације, руда, животиња овог краја, са ништа мање темељности у приступу теми. У есеју Нешто о нашим шумама проналазимо читав историјат о шумама, пошумљавању и слично, у свету и кроз различите периоде, па тек онда долазимо до конкретне приче о нашим шумама. При свему томе, Панчић није ту само да сувопарно опише, већ даје и своје директне судове и коментаре – како се треба опходити према шумама, зашто су нам оне важне, на који начин можемо да их сачувамо, колико су оне значајне за оне земље које су њима богате и слично. Тако је и у тексту О пореклу жита, у ком можемо пронаћи податке о историјату више житарица – пшенице, ражи, јечма, проса, кукуруза итд., али све то увек обогаћено бројним културолошким запажањима, подсећањем на речи познатих историјских личности, мудраца и слично.

У књизи Из природе вероватно се највише издваја текст Јестаственица у основној школи. У њему нам се Јосиф Панчић приказује као методичар, што је мање познато од његовог бављења природним наукама. Наиме, он је имао прилику да у једном периоду свог живота ради као професор на Лицеју, где је управо предавао природне науке. Баш зато и пише есеј у ком разматра положај и улогу природних наука у основној школи. Али од тога су можда интересантнији његови успутни коментари о положају српске просвете, који се могу сматрати актуелним и у данашње време. Панчић отворено износи свој став да бољи систем образовања можемо очекивати једино онда када наставницима пружимо оно место које заслужују у друштву, како финансијски, тако и по питању поштовања и вредности које уживају. Свакако став вредан пажње у ком год времену живели и у ком год времену читали есеје Из природе Јосифа Панчића.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздати и други интересантни есеји и студије из природе као што су: Јован Цвијић (Психичке особине Јужних Словена, Избор из антропогеографских чланака), Јован Жујовић (Камено доба, Постање Земље, Постање наше домовине) и друге.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела Јосифа Панчића можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу