Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ШПИЈУН И ДРУГЕ ПРИПОВЕТКЕ Светозара Ћоровића

Светозар Ћоровић је један од мостарских писаца, члан мостарске тројке коју чине, поред њега, и Алекса Шантић и Јован Дучић. С обзиром на то да је још у детињству сведочио последњем устанку против Турака и доласку аустроугарске окупационе власти, видео је разне прилике и живео у немирним временима, то је јасно одакле идеја за теме којима се бави и пише о њима у књижевним делима.

Многи критичари кажу да је највиша књижевна остварења овај аутор постигао пишући романе, међу којима су најзначајнији Стојан Мутикаша, У ћелијама, Мајчина султанија и Јарани. Ипак, српска књижевност је богата и приповеткама Светозара Ћоровића, од којих су познате и оне које чине збирку Шпијун и друге приповетке, у којима је приказао друштвену стварност, заправо објективну стварност свега онога што се дешавало током једне епохе: догађаје, сопствене борбе људи, несугласице, бројне последице које су резултат турбулентних времена.

У збирци Шпијун и друге приповетке Ћоровић је на врло сугестиван и реалистичан начин представио људе који су немоћни да се изборе за правду и приказао њихове проблеме које доносе сиромаштво и болести. Наравно, као што свуда у свету има и добрих и лоших људи, тако је случај и овде, те Светозар Ћоровић приказује превртљивце који подвалама искоришћавају народ и свугде траже само интерес, личну корист, и зарад тога су спремни на све. С друге стране, ту су и појединци којима су част и поштење на првом месту, они који ће успети да преброде искушења која им околности и средина намећу, те ће тиме показати своју племенитост и издићи се изнад других.

Шпијун и друге приповеткеУ својим приповеткама Ћоровић је највише критичар и критикује средину, указује на негативне појаве и ставља их директно пред читаоца. Једна од приповедака која се издваја и по којој цела Порталибрисова књига Шпијун и друге приповетке носи назив јесте приповетка Шпијун. Ово је она приповетка за коју читаоци, љубитељи књижевности и критичари кажу да је једна од најупечатљивијих и најлепших и да она сама сликовито представља све оно што је Светозар Ћоровић желео да покаже. У средиште радње Шпијуна аутор је поставио једног човека који се бори да нађе излаз из туробног времена, који је обузет страхом од живота у ком живи и од људи који с њим дишу тај живот, немоћан је у таквим условима, али ипак дубоко у себи гаји наду да ће се издићи, да постоји нешто узвишеније. Овај човек се зове Коста, и он скупља снагу, додуше тек кад се напије, да оде пред свог надређеног и да му се супротстави.

Као и у другој збирци приповедака, У часовима одмора, и овде, у неким приповеткама које чине књигу Шпијун и друге приповетке, Светозар Ћоровић пише о муслиманима и о специфичностима муслиманског начина живота. Одувек је било мешања муслимана и хришћана у појединим срединама, и углавном такве средине одишу једном међусобном љубави без обзира на разлике које им различите религије доносе. Тако је и у Мостару, а тако присно и топло осећање има и Светозар, у чијим се књижевним делима види љубав према муслиманском становништву. Један од таквих прича јесте и прича Ибрахимови рођаци. Она је прави показатељ и друге теме којом се Ћоровић бави, а то су варалице које смицалицама праве добро само себи. Такве су још и Баба Јованина смрт и Поп Тандркало.

Јунаци Светозара Ћоровића под сталним су притиском живота који су им други људи и околности наметнули. Све оно њихово патријархално, традиционално и старинско се мало-помало урушава, а сељаци постају „играчке” својим надређенима и све је у рукама власти. Они су запањени оним што чине грађани, полиција, службеници, и морају да им се покоре (На визитацији) или да смисле ситне освете, па да буду задовољнији због тога (Поропчијино путовање).

Оно што је важно истаћи у стилу писања овог писца и што се може видети и у збирци Шпијун и друге приповетке јесте да је он неретко склон да дода мало и психолошких тонова. Од оваквих приповедака репрезентативне су и прави пример су приповетке Под липом и Пендек.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате збирке приповедака, међу којима су: Зимње вечери Милана Ђ. Милићевића, Истините легенде и Лица у пролазу Јована Поповића, Кроз живот Душана Радића, Босанчице, кратке приче из Босне Мите Живковића, као и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Шпијун и друге приповетке можете купити ОВДЕ, а сва дела Светозара Ћоровића која је Порталибрис објавио погледајте ОВДЕ.

 

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу