Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Rastko Petrović: putopisac

Afrika

 

Kada se Rastko Petrović 1930. godine vratio sa velikog putovanja po Africi, u Beogradu je objavio svoj putopis pod nazivom Afrika. Petrović je putovao celoga života, on je voleo da istražuje nepoznate predele, upoznaje strane zemlje i ljude, njihove kulture. Čini se da je za njega živeti značilo putovati, a stvarati neprestano istraživati. Stalna promena sredine, pejzaža, doživljaja njegova je životna potreba i velika inspiracija, pa se tema putovanja i puta pojavljuje kao osnovna čitavog njegovog književnog stvaralaštva. Ona se pojavljuje u svim njegovim delima – u Danu šestom povlačenje preko Albanije svojevrsno je putovanje, ljudi govore, pored sve svoje žanrovske kompleksnosti, mogu se odrediti i kao putopis, njegove brojne pesme, kao na primer Azija putuje, sadrže priču o putovanju.

Petrovićevo zanimanje za vanevropske kulture, primitivne, odnosno autentične oblike življenja, mišljenja i stvaranja odvešće ga i u divljine Afrike. U vreme kada Rastko odlazi u Afriku, to je potpuno nepoznata, neistražena i veoma opasna zemlja. Opasnosti vrebaju na sve strane, to putovanje je rizik bez premca. Da li će putnika napasti divlje zveri, ili ljudožderi, ili neko domorodačko pleme koje ne voli previše belce, da li će se razboleti od malarije, gube ili drugih zaraznih bolesti, da li će se otrovati od loše vode ili hrane – sve su to realne mogućnosti na ovom neverovatnom putešestviju. Međutim, čini se da sve to Rastka Petrovića ne brine mnogo, jer je on Afrikom oduševljen. Želi sve da vidi, sve da proba, doživi, iskusi na svojoj koži. On će nam opisivati predivne pejzaže i prirodu Afrike, biljni i životinjski svet, ali pre svega i iznad svega ljude, starosedeoce i kolonizatore. Pisaće o domorodačkom načinu života, o njihovim kućama, odeći, hrani, plemenskom uređenju, odnosima muškaraca i žena, verovanjima, strahovima, ritualima, obredima, fetišima. Sve ovo nam Petrović prenosi bez imalo kritike i mi vidimo njegovu simpatiju, ljubav i razumevanje za ove ljude. On će predstaviti i nesreću toga sveta, bedu i siromaštvo, bolesti, i, naročito, poguban uticaj belačke civilizacije.

Afrika nije i jedini putopis koji je Rastko Petrović napisao. Po različitim časopisima on je ostavio veliki broj opisa svojih putovanja po Makedoniji, Dalmaciji, Srbiji, Španiji, Turskoj, Libiji i Italiji. Izdavačka kuća Portalibris sabrala je sve ove Petrovićeve putničke impresije u jednu knjigu – Putopisi. Pored intimnog putničkog iskustva Putopisi donose i zanimljive priče o ljudima, običajima, mestima i predelima, kulturnim spomenicima i umetničkim delima. Sam narativni ton i doživljaj autora kroz ova mesta je promenljiv i varira od duboko emocionalnog i patriotskog, preko šaljivog, ponegde ironičnog do posve kritičkog.

 

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačke kuće Portalibris reizdati i drugi manje poznati autori putopisa kao što su: Branislav Nušić (Putopisi), Dragomir Brzak (Sa Avale na Bosfor), Milan Jovanović Morski (Tamo-amo po Istoku), ljubomir Nenadović (O Crnogorcima, Pisma iz Italije, Pisma iz Nemačke).

Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu