Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ПУТЕШЕСТВИЈЕ ПО СЕРБИЈИ: Посавина – Поцерина – Колубара

Путешествије по Сербији, други део, представља наставак путовања Јоакима Вујића, овога пута по западној и југозападној Србији, тачније Посавини, Поцерини и Колубарском округу. Први део путописа завршен је доласком у манастир Клисура, који управо представља полазну тачку у другом делу.

Као и у првој, и у другој књизи Путешествија по Сербији главни фокус Вујићевог описивања су цркве и манастири, којима је посвећено највише пажње и због којих је нарочито путовао, те је њих и њихове знаменитости писац посебно истакао. Међу манастирима су, између осталих, и Рача, Раковица, Ћелије, Сланци, Рајиновац, и др.  Међутим, Јоаким Вујић у свој путопис уноси и многе друге податке, као што је број становника, статус насеља, и сам изглед, који су од велике важности за географију и историју ондашње Србије, као и податке значајне за познавање народног живота и обичаја. На тај начин имамо увид у конкретне демографске податке о одређеним насељеним деловима наше земље, свега неколико година након Првог и Другог српског устанка.

Западна Србија и златиборски крај доносе приче о народним веровањима у натприродна бића као што су вампири, као и о народном сујеверју, која баш као и сви дијалози из првог дела, добијају на својој аутентичности и динамици захваљујући драмској форми којом се писац у таквим ситуацијама служи. Јоаким Вујић обилази Ужице, Ваљево и данашњи центар Златиборског округа – Чајетину. Но, посебну пажњу у другом делу Путешествија по Сербији писац посвећује свом обиласку Шапца и опису дома Јеврема Обреновића, оборкнеза тадашње Шабачке нахије и најмлађег брата кнеза Милоша Обреновића, да би касније у свом путопису описао свој обилазак Бруснице и двор другог брата – Јована Обреновића.

Нарочито место у путопису заузима разговор писца са мајком погубљеног игумана манастира Трнаве – Пајсија Ристовића, о Хаџи Продановој буни и турском насиљу. Овај део, такође, писан у драмском облику, одише посебним тоном мајке која говори о погубљењу свог сина непосредно пред избијање Другог српског устанка. Након тога Јоаким Вујић нас причом враћа назад у Београд, слично као у првом делу Путешествија по Сербији, при чему се као посебно упечатљив део издваја прича о данашњим деловима Београда који су тада били села и приградска насеља на периферији града. На крају Путешествија по Сербији Вујић нас симболично поново враћа у Крагујевац, тачније у његову околину – село и истоимени манастир Драчу, које представља данашњи географски центар Србије, пружајући нам слику села, с посебним освртом на манастир, да би свој пут окончао у Крагујевцу.

Друга књига Путешествија по Сербији Јоакима Вујића, једнако као и прва књига, представља праву ризницу података и за историјску географију и за познавање живота и обичаја нашег народа у Србији у то време.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други мање познати путописи српских писаца као што су: Јован Дучић (Градови и химере), Сретен Л. Поповић (Путовање по новој Србији), Михаило Петровић Алас (По забаченим острвима, У царству гусара, Са океанским рибарима, Роман јегуљеКроз поларну област), Јелена Ј. Димитријевић (Писма из Ниша, Писма из Солуна, Нови свет или У  Америци годину дана, Седам мора и три океана) и многе друге.

Књигу Путешествије по Сербији: Посавина – Поцерина – Колубара можете купити ОВДЕ, а сва дела Јоакима Вујића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу