Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Победници конкурса „Србија на размеђи векова (1878–1918)”

Јединствени конкурс за причу који већ традиционално организује Порталибрис и ове године протекао је успешно јер је пристигао изузетно велики број радова. Тема „Србија на размеђи векова (1878–1918)” била је очигледно инспиративна, те је конкурс испунио неколико циљева – мотивисао многе да се опробају у писању, да се присете породичних историја, истражују о историјским личностима, а у наредном периоду ће објављивање збирке са најбољим причама и појављивање свих квалитетних приповедака на сајту овог издавача допринети да се шира публика заинтересује и на нов начин посматра нашу прошлост.

Посебно нас је обрадовало што су многи од учесника литерарно обрадили мотиве из живота значајних људи протекле епохе, али и открили и уобличили упечатљиве стварне судбине и догађаје својих предака.

Најбоље приче наћи ће се у збирци под истим називом који је носио и конкурс, а редакцијски жири (тешком муком) одабрао је три победничка наслова:

 1. место: Шукар, Јелена Кујунџић (награда 15.000 динара)
 2. место: Мај(с)ка, Јелена Лубарда Месић (награда 12.000 динара)
 3. место: Све је борба, Бранка Трифуновић (награда 9.000 динара)

Ове године желимо да похвалимо и неколико других аутора који су били у најужем избору, те ћемо их наградити књигама из едиције Отргнуто од заборава, а то су:

 • Марија Алексић, ауторка више прича, које су све врло квалитетне (поклон-књиге у вредности од 7.000 динара)
 • Никола Илић, аутор приче Милутин, унук Милутинов (поклон-књиге у вредности од 5.000 динара)
 • Оливера Недељковић, ауторка приче Лутка (поклон-књиге у вредности од 5.000 динара)

Збирка најбољих прича пристиглих на конкурс појавиће се до овогодишњег Сајма књига у Београду. Још једном се захваљујемо свима на учествовању, а победницима честитамо!

 

2 Comments

 • Morana
  Posted 01. септембра 2022. 3:51 pm 6Likes

  Srdačne čestitke ovogodišnjim pobednicima. Nadam se da ćete uživati u svakom trenutku, posebno onom kada prvi put vidite svoje rečenice odštampane u knjizi i Zbirku na polici knjižare. Osećaj je neponovljiv. Bar meni je bilo tako, prošle godine…
  Hvala dragom PortaLibrisu, jer nam daje vetar u leđa i podstrek da ne odustajemo od pisanja. Dobro je znati da postoje oni kojima je stalo da se i reč neafirmisanih autora čuje. Samo kad se podeli, misao se umnožava. Želim Vam da ovaj konkurs potraje još dugo godina, na zadovoljstvo svih nas, ljubitelja lepih reči.

 • Nicky
  Posted 02. септембра 2022. 9:33 pm 2Likes

  Čestitam svima i kao učesnik, i kao posmatrač i kao čitalac!

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
  0
  Ваша корпа
  Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу