Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Pobednici konkursa „Srbija na razmeđi vekova (1878–1918)”

Jedinstveni konkurs za priču koji već tradicionalno organizuje Portalibris i ove godine protekao je uspešno jer je pristigao izuzetno veliki broj radova. Tema „Srbija na razmeđi vekova (1878–1918)” bila je očigledno inspirativna, te je konkurs ispunio nekoliko ciljeva – motivisao mnoge da se oprobaju u pisanju, da se prisete porodičnih istorija, istražuju o istorijskim ličnostima, a u narednom periodu će objavljivanje zbirke sa najboljim pričama i pojavljivanje svih kvalitetnih pripovedaka na sajtu ovog izdavača doprineti da se šira publika zainteresuje i na nov način posmatra našu prošlost.

Posebno nas je obradovalo što su mnogi od učesnika literarno obradili motive iz života značajnih ljudi protekle epohe, ali i otkrili i uobličili upečatljive stvarne sudbine i događaje svojih predaka.

Najbolje priče naći će se u zbirci pod istim nazivom koji je nosio i konkurs, a redakcijski žiri (teškom mukom) odabrao je tri pobednička naslova:

 1. mesto: Šukar, Jelena Kujundžić (nagrada 15.000 dinara)
 2. mesto: Maj(s)ka, Jelena Lubarda Mesić (nagrada 12.000 dinara)
 3. mesto: Sve je borba, Branka Trifunović (nagrada 9.000 dinara)

Ove godine želimo da pohvalimo i nekoliko drugih autora koji su bili u najužem izboru, te ćemo ih nagraditi knjigama iz edicije Otrgnuto od zaborava, a to su:

 • Marija Aleksić, autorka više priča, koje su sve vrlo kvalitetne (poklon-knjige u vrednosti od 7.000 dinara)
 • Nikola Ilić, autor priče Milutin, unuk Milutinov (poklon-knjige u vrednosti od 5.000 dinara)
 • Olivera Nedeljković, autorka priče Lutka (poklon-knjige u vrednosti od 5.000 dinara)

Zbirka najboljih priča pristiglih na konkurs pojaviće se do ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu. Još jednom se zahvaljujemo svima na učestvovanju, a pobednicima čestitamo!

 

2 Comments

 • Morana
  Posted 01. septembra 2022. 3:51 pm 6Likes

  Srdačne čestitke ovogodišnjim pobednicima. Nadam se da ćete uživati u svakom trenutku, posebno onom kada prvi put vidite svoje rečenice odštampane u knjizi i Zbirku na polici knjižare. Osećaj je neponovljiv. Bar meni je bilo tako, prošle godine…
  Hvala dragom PortaLibrisu, jer nam daje vetar u leđa i podstrek da ne odustajemo od pisanja. Dobro je znati da postoje oni kojima je stalo da se i reč neafirmisanih autora čuje. Samo kad se podeli, misao se umnožava. Želim Vam da ovaj konkurs potraje još dugo godina, na zadovoljstvo svih nas, ljubitelja lepih reči.

 • Nicky
  Posted 02. septembra 2022. 9:33 pm 2Likes

  Čestitam svima i kao učesnik, i kao posmatrač i kao čitalac!

Ostavite vaš komentar

0
  0
  Vaša korpa
  Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu