Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Niko Bartulović: Izabrane pripovetke

 

Niko Bartulović ili, kako ga drugačije nazivaju, Andrić sa ostrva, pored nekolicine romana objavio je i zbirku pripovedaka. Još jedan primorski pisac, pored Sime Matavulja, koji je ostavio traga u srpskoj književnosti, upoznajući nas sa duhom Hrvatskog primorja i svog rodnog Starog Grada.

Sa pojavom epohe realizma roman i pripovetka doživljavaju svoju ekspanziju, a takva tradicija nastavlja se početkom, ali i u toku celog 20. veka, počev od Veljka Petrovića i Petra Kočića preko prvih Andrićevih pripovedaka, pa sve do pripovedaka postmodernizma Milorada Pavića. No, kao što i svaka književna vrsta doživi sopstvenu evoluciju u toku određene epohe, koja joj na taj način ostavlja svoj pečat, tako su i pripovetke Nika Bartulovića ogledalo prve polovine 20. veka.

Njegove pripovetke su na međi Petrovića i Matavulja. Njegovi junaci su školovani ljudi, poput Petrovićevog Miloša Oke, koji se vraćaju u svoj zavičaj kako bi tamo uspeli da se ostvare. No, povratak iz svetskih prestonica u malo mesto predstavlja nešto što bismo eufemistično mogli nazvati „sukob sredina”. Mala sredina i rodni grad zahtevaju od njiha da postanu ono što su bili pre nego što su doživeli svoj preobražaj i postali visoko obrazovani ljudi. Oni su poput mora učmalosti koje im ne dopušta da doplivaju do neke obale i na taj način se spasu nje same, već ih zadržava u sebi i ostavlja ih da se dave u propisanim normama vezanim za samo mesto.

Bartulović u svojim pripovetkama slika patrijarhalnu srpsku porodicu u kojoj se otac za sve pita, a njegov ljubimac u porodici je sin i njemu će sve dati, za razliku od ženske dece, koja ostaju u drugom planu i tu su da služe ocu i bratu. Međutim, tu nam pisac postavlja pitanje: da li se dobro dobrim vraća ili se umesto tog dobra dobije nešto sasvim suprotno i neočekivano?

Kao gotovo i svaka zbirka pripovedaka, i u Izabranim pripovetkama Nika Bartulovića naići ćete na onaj tip pripovetke u kojoj se slika zabranjena ili neostvarena ljubav dvoje mladih, ali i prijateljska ljubav između dva potpuno različita karaktera, koja traje do groba, ali se nastavlja i nakon njega.

U svojim pripovetkama Bartulović je predstavio sliku svoje stvarnosti i tom slikom dokazao da neke teme, neki karakteri i neke osobine stvarnosti nikada neće prestati da postoje.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i pripovetke drugih zaboravljenih srpskih pisaca kao što su: Simo Matavulj (Đukan Skakavac i druge pripovetke, Iz raznijeh krajeva, Iz beogradskog života), Lazar Komarčić (Pripovetke i zapisi), Tadija Kostić (Zao glas i druge pripovetke), Đura Jakšić (Pripovetke), Janko Veselinović (Izabrane pripovetke), Momčilo Nastasijević (Rane priče i pripovetke), Draginja Draga Gavrilović (Iz učiteljičkog života i druge pripovetke), Ivo Ćipiko (Kraj mora i druge pripovetke, Pripovetke, crtice, sećanja), Branislav Nušić (Pripovetke), Veljko Milićević (Pripovetke), Borisav Stanković (Izabrane pripovetke) i druge.

 

Sva dela Nika Bartulovića možete videti OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu