Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нико Бартуловић: Изабране приповетке

 

Нико Бартуловић или, како га другачије називају, Андрић са острва, поред неколицине романа објавио је и збирку приповедака. Још један приморски писац, поред Симе Матавуља, који је оставио трага у српској књижевности, упознајући нас са духом Хрватског приморја и свог родног Старог Града.

Са појавом епохе реализма роман и приповетка доживљавају своју експанзију, а таква традиција наставља се почетком, али и у току целог 20. века, почев од Вељка Петровића и Петра Кочића преко првих Андрићевих приповедака, па све до приповедака постмодернизма Милорада Павића. Но, као што и свака књижевна врста доживи сопствену еволуцију у току одређене епохе, која јој на тај начин оставља свој печат, тако су и приповетке Ника Бартуловића огледало прве половине 20. века.

Његове приповетке су на међи Петровића и Матавуља. Његови јунаци су школовани људи, попут Петровићевог Милоша Оке, који се враћају у свој завичај како би тамо успели да се остваре. Но, повратак из светских престоница у мало место представља нешто што бисмо еуфемистично могли назвати „сукоб средина”. Мала средина и родни град захтевају од њиха да постану оно што су били пре него што су доживели свој преображај и постали високо образовани људи. Они су попут мора учмалости које им не допушта да допливају до неке обале и на тај начин се спасу ње саме, већ их задржава у себи и оставља их да се даве у прописаним нормама везаним за само место.

Бартуловић у својим приповеткама слика патријархалну српску породицу у којој се отац за све пита, а његов љубимац у породици је син и њему ће све дати, за разлику од женске деце, која остају у другом плану и ту су да служе оцу и брату. Међутим, ту нам писац поставља питање: да ли се добро добрим враћа или се уместо тог добра добије нешто сасвим супротно и неочекивано?

Као готово и свака збирка приповедака, и у Изабраним приповеткама Ника Бартуловића наићи ћете на онај тип приповетке у којој се слика забрањена или неостварена љубав двоје младих, али и пријатељска љубав између два потпуно различита карактера, која траје до гроба, али се наставља и након њега.

У својим приповеткама Бартуловић је представио слику своје стварности и том сликом доказао да неке теме, неки карактери и неке особине стварности никада неће престати да постоје.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и приповетке других заборављених српских писаца као што су: Симо Матавуљ (Ђукан Скакавац и друге приповетке, Из разнијех крајева, Из београдског живота), Лазар Комарчић (Приповетке и записи), Тадија Костић (Зао глас и друге приповетке), Ђура Јакшић (Приповетке), Јанко Веселиновић (Изабране приповетке), Момчило Настасијевић (Ране приче и приповетке), Драгиња Драга Гавриловић (Из учитељичког живота и друге приповетке), Иво Ћипико (Крај мора и друге приповетке, Приповетке, цртице, сећања), Бранислав Нушић (Приповетке), Вељко Милићевић (Приповетке), Борисав Станковић (Изабране приповетке) и друге.

 

Сва дела Ника Бартуловића можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу