Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mihailo Petrović Alas, „Po zabačenim ostrvima”: Poslednje prekookenasko putovanje

Tokom 1934. i 1935. godine Mihailo Petrović Alas imao je retku priliku da u sklopu dve različite naučne ekspedicije poseti zabačena, teško pristupačna ostrva južnog Atlantskog i južnog Indijskog okeana, ostrva ka kojima ne vode uobičajene pomorske rute, turistički i trgovački putevi. O ovoj neobičnoj pustolovini ostavio je još jedan od svojih čuvenih putopisa – Po zabačenim ostrvima.

Mihailo Petrović Alas na početku putopisa Po zabačenim ostrvima kaže da je cilj prvog od ova dva putovanja bio: […] za većinu saputnika prikupljanje građe za naučni rad, ili proveravanje nekih dotle još neutvrđenih naučnih rezultata, a za ostale potpun i ničim nepotrebnim pomućen mir i odmor od poslova koji su prethodili, kao i prilika da se vidi nešto što je teško pristupno, a nedostupno običnim sredstvima pojedinaca. Ja sam lično bio toga puta u ovoj drugoj grupi.

Put je ekspediciju vodio od francuske luke La Rošel zapadnom obalom Španije do marokanske Kazablanke, i dalje preko Kanarskih i Zelenortskih ostrva ka zabačenim Vaznesenjskim ostrvima (Asension), Svetoj Jeleni, te ostrvima Tristan d’Akunja i Gof.

Najzanimljivija za čitaoce je poseta glasovitom ostrvu Sveta Jelena, poslednjem odredištu velikog francuskog vojskovođe i imperatora Napoleona. Mihailo Petrović Alas donosi nam neobičnu priču o poslednjim Napoleonovim godinama, i slučaju koji ga je doveo na ovo ostrvo. Posle poraza kod Vaterloa Napoleon odlučuje da se povuče sa prestola i da poslednje godine svog života provede u miru i zaboravu u Americi; međutim, engleske vlasti ga uveravaju da će za njega samog najpovoljnije biti da se stavi pod zaštitu britanskih zakona. Kada je Napoleon pristao na taj dogovor i napustio francusku teritoriju, smatrajući da će dobiti dozvolu za putovanje u Ameriku, britanski parlament saopštava da Napoleona smatra ratnim zarobljenikom i da će biti interniran na ostrvu Svete Jelene. Izbor je pao baš na Svetu Jelenu upravo zato što nema trgovačkog transporta ka ovom ostrvu, veoma je zabačeno i nepristupačno, te to čini ništavnom mogućnost Napoleonovog oslobađanja i povratka u Evropu.

Opis samog ostrva Svete Jelene zanimljiv je posebno zbog činjenice da se sam Mihailo Petrović Alas kreće stopama velikog imperatora, uzimajući njegovu perspektivu i stvarajući utisak da se Napoleonova tragedija upravo odvija pred nama.

Drugi deo putopisa Po zabačenim ostrvima posvećen je naučnoj ekspediciji poduzetoj naredne, 1935. godine po udaljenim i zabačenim ostrvima južnog Indijskog okeana, a o specifičnostima ovog putovanja u uvodu Mihailo Petrović kaže:

Ove 1935. godine moji saputnici i ja preživeli smo dve zime jednu za drugom, bez leta koje bi ih razdvajalo. Jednu običnu, redovnu i mirnu, svaki u svome mestu; drugu zajedničku, punu avantura. Ovu smo drugu zimu imali u vreme kad bismo se svi, u redovnim prilikama, odmarali od poslova i tražili zaklone od žarkih letnjih dana. Nju smo, međutim, proveli u dalekim morima od kojih počinje južna polarna oblast i gde sredina zime pada u vreme kad je u našim krajevima sredina leta. To će, verovatno, biti i moje poslednje prekomorsko putovanje.

Put je vodio od Marselja preko Sredozemnog mora, da bi ekspedicija prošla Sueckim kanalom i preko Crvenog mora stigla do Indijskog okeana. Prošavši pored Sejšela i Admiralskih ostrva, zadržavaju se poduže na Madagaskaru. Od Madagaskara počinje ciljano putovanje ove naučne ekspedicije koja na planu ima udaljena ostrva antarktičkog kruga: Amsterdam, Sen Pol, Kergelen i Kroze.

Veliki deo putopisa Po zabačenim ostrvima Mihailo Petrović Alas, budući strastveni ribolovac, posvećuje kitovima – specifičnostima različitih vrsta, ali i lovu, preradi i industrijskoj upotrebi ovih životinja. Ovde se po značaju izdvaja ostrvo Kergelen, na kome se nalaze velike kitolovne stanice i postrojenja za preradu kitove masti.

Putopisom Po zabačenim ostrvima završavaju se avanture Mihaila Petrovića Alasa, opisi egzotičnih i nepristupačnih krajeva Zemljine kugle, svojim temama, obimom i naučnim pristupom sasvim jedinstvenih u korpusu putopisne literature srpske književnosti.

 

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačke kuće Portalibris reizdati i drugi manje poznati putopisa kao što su: Branislav Nušić (Putopisi, Kosovo), Dragomir Brzak (Sa Avale na Bosfor), Milan Jovanović Morski (Tamo-amo po Istoku, Gore-dole po Napulju), Ljubomir Nenadović (O CrnogorcimaPisma iz ItalijePisma iz Nemačke), Rastko Petrović (Afrika, Putopisi), Jelena J. Dimitrijević (Sedam mora i tri okeana, Pisma iz Niša, Pisma iz Soluna, Novi svet ili U Americi godinu dana). Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Sva izdanja ovog autora možete pronaći OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu