Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ко је био Јован Суботић?

Јован Суботић (Добринци у Срему 1817–1886, Земун)

На размеђи класицизма и романтизма у српској књижевности, у време када Србији недостаје више радника на пољу културе и науке, својим радом допринеће један од будућих најплоднијих књижевника романтичарске традиције у српској књижевности – Јован Суботић.

Јован Суботић, српски књижевник, правник, историчар и политичар, био је једна од најутицајнијих личности у Србији у другој половини 19. века. Након завршене гимназије у Сремским Карловцима и студија на Филозофском факултету у Сегедину, Суботић је кренуо пут Пеште, где ће касније стећи велики углед у научној заједници. Суботић је тамо докторирао на филозофији, а потом и на правима. Радио је као адвокат, а убрзо је започео и свој књижевни рад – уређивао је и писао за Летопис Матице српске, који је тада излазио у Пешти. У Пешти је имао велики углед, што потврђује то што је 1847. године на Правном факултету заступао професора римског права током зимског семестра. Наредне године Суботић се интензивније укључује у политички живот Срба, те је био иницијатор и предводник великог митинга на ком су се у петицији износиле жеље и захтеви српског народа у Угарској пред угарским представницима власти.

Од тада Суботићево име постаје део историје српског народа у Угарској и ниједан важнији сабор није протекао без Суботића, кога су ценили као тактичног, оштроумног и образованог човека. Учествовао је и на скупштини у Сремским Карловцима 1848. године, када је установљена Карловачка патријаршија и именован српски патријарх.

Потом, од 1853. године Суботић ради у Новом Саду као адвокат, где је био цењен бранилац. Суботић је био близак југословенским гледиштима и настојао да што више повеже српске и хрватске културне центре као што су Нови Сад, Београд, Загреб, Осијек, Вуковар, где је такође радио као адвокат током извесног периода. За време боравка у Загребу био је управник загребачког Народног земаљског казалишта, где је сарађивао са позоришним реформатором, писцем и глумцем Јосипом Фројденрахом. О тој занимљивој и успешној сарадњи писао је у аутобиографији Живот др Јована Суботића.

Након повратка у Нови Сад постаје председник Матице српске, начелник Друштва за Српско народно позориште и уредник у то време значајног народног листа Народ. По политичким ставовима био је близак Светозару Милетићу, с којим је и сарађивао. У већини решења подржавао је реформу Вука Стефановића Караџића, те је Суботић био и један од утицајних личности који су допринели „измирењу” Вукове реформе и Матице српске.

Како је Суботић разумео своју улогу у обнови српске културе и науке, као и улогу у политичком животу Србије, најбоље илуструје изјава у којој одбија понуду из 1867. године да ступи у руску државну службу: Силни руски народ може се обићи и без мојих малених сила, али не и народ коме ја припадам и домовина у којој сам, јер овде нема довољно стваралачких снага, па смо сви дужни да радимо и помажемо, колико можемо.

У духу тих речи, поред политичког залагања, и Суботићево књижевно стваралаштво је разноврсно и обимно – писао је лирске песме, драме, књижевне критике, антологије, уџбенике, путописне и историјске текстове, био уредник, новинар и цензор српских и румунских књига.

Нека од најпознатијих дела Јована Суботића су:

Лира Јована Суботића (песме, 1837), затим Потопљена Пешта (1838) – чији су приходи од продаје дати пострадалим српским црквама на Чепељској ади; Босиље (лирске песме и баладе, 1843), Наука о српском стихотворенију (1843), Краљ Дечански (1846. и друго издање из 1860), у то време изузетно популаран еп; Песме лирске (1857), Песме епске (1859), Херцег Владислав (1862), Немања (драма, 1863), Милош Обилић (трагедија, 1869), Приповетке (1873), Калуђер (роман, 1881). Међу историјским радовима издваја се расправа о пореклу Јаноша Хуњадија (Сибињанин Јанка у српској народној традицији). Написао је и аутобиографију Живот др Јована Суботића, која је важан извор за српску историју друге половине 19. века. Осим тога, од Матице српске 1864. године добија награду за Српску граматику. О Суботићу је Јован Скерлић изнео оштру критику у Историји нове српске књижевности, што може бити један од разлога што се у књижевној историји дело Јована Суботића није довољно ценило. Такође, његова песничка слава је опала после појаве песама Бранка Радичевића, а драме су потиснуте после дела Јована Стерије Поповића и Лазе Костића. Јован Деретић, српски историчар књижевности, убраја Суботића у „први, подражавалачки, предбранковски стадијум српске романтике, када су српски песници предано опонашали народне песме”.

Ипак, неоспоран је допринос Јована Суботића у српској култури и науци. Суботић је одликован руским орденом Св. Ане II степена за свој дугогодишњи рад на књижевном и културном пољу, а Матица српска је организовала прославу поводом 50 година рада Јована Суботића, која је испраћена телеграфским честиткама целог српског народа.

Оно што шира публика ређе зна јесте и да је Суботић један од ретких писаца који је у то време спевао епске песме и обновио њихову традицију. По узору на српску народну поезију, Суботић вешто користи десетерац и народни језик, а његове песме верно тематски, стилски и метрички одговарају духу епских песмама у народној српској књижевности.

Порталибрис вам представља и ново издање Епских песама Јована Суботића.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу