Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ко је био Богдан Поповић?

Богдан Поповић је био српски књижевни критичар и есејиста. Рођен је 20. децембра 1863. године у Београду, где је и умро 7. новембра 1944. године. Сматра се творцем књижевне критике у српској књижевности и сврстава се у ред најзначајнијих српских и југословенских књижевних критичара. Од огромног значаја је утицај Богдана Поповића на млађе књижевне нараштаје, као и на правац савремене српске књижевности. Његова „Антологија новије српске лирике” се убраја у најбоље радове те врсте у целокупној српској књижевности.

 

Богдан Поповић је својим радом остваривао изванредне резултате и као писац, први уредник првог књижевног часописа уређеног по мерилима тадашње европске књижевности – „Српског књижевног гласника”, али и као универзитетски професор и оснивач бројних друштава. Такође, био је редован члан Српске академије наука и уметности. Српску књижевност обогатио је француским духом и модерним књижевним и уметничким схватањима, те је на тај начин створио модерну српску књижевну критику и утицао на развој неколико најзначајнијих српских писаца.

 

Писање је почео у разним политичким часописима, а у „Отаџбини” је радио од 1887. године. Покретач је најзначајнијег књижевног часописа прве половине 20. века –  „Српског књижевног гласника”. Први бројеви појавили су се, готово симболично, на самом почетком века, тачније 1901. године, и својом појавом представљају отварање врата и улазак модерне у српску књижевност, а часопис је и код обичних читаоца пробудио интересовање за књижевност. У њему је Богдан Поповић објавио 1914. године прву књигу својих „Огледа из књижевности и уметности”.

 

Значајне су његове студије о начелу хармоније, васпитању укуса, алегорији и сатири, естетичкој анализи, књижевним листовима, песничкој дикцији, југословенској уметности и многе друге. У приступу поједином делу уопштавао је критику, бавио се теоријским излагањима и на тај начин давао исцрпне естетичке студије.

 

Сва критичка и естетичка начела Богдана Поповића слила су се у јединствено дело српске књижевности прве половине 20. века – чувену „Антологију новије српске лирике”. Као што њен „састављачˮ истиче, песме су изабране по строгим критеријумима и тако да после једне лепе песме не морамо прочитати неколико мање лепих, већ су све лепе, „целе лепеˮ, као и да је песма цела лепа у смислу од почетка до краја формално и естетички снажно скројена и заокружена.

У науци о књижевности подједнако је важно и име његовог брата, Павла Поповића, који је, такође, био познати српски књижевни критичар и теоретичар, као и универзитетски професор. Дела Богдана и Павла Поповића можете пронаћи на сајту Порталибриса у оквиру едиције Отргнуто од заборава.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу