Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Драме Илије Вукићевића

Осим прозних остварења у облику приповедака и бајки, овај скромни али плодни писац оставио је за собом и два драмска комада. Оба је Порталибрис уврстио на списак дела српске књижевности у оквиру едиције Отргнуто од заборава, чији и назив каже шта јој је циљ, те ћемо на тај начин и драме Илије Вукићевића поново вратити у актуелна штива.

Срећа и људи

Прва његова драма, Срећа и људи, објављена је 1894. године у часопису Стражилово. То је „шала у једном чину”, која има двадесет три појаве. Први пут је на сцени Народног позоришта у Београду изведена 1894, док је у Српском народном позоришту у Суботици играна 1904. године. Петар Пера Добриновић, чувени српски позоришни глумац, за кога Милан Грол каже да једино што се може рећи за њега јесте да је он „један велики глумац, већи од своје славе”, играо је у главној улози ове драме Илије Вукићевића.

Радња драме Срећа и људи дешава се у једној породичној кући, а заплет почиње када Аца, Максин и Роксин син, донесе радосну вест у кућу – њихова срећка је победила на лутрији. Ово је тренутак који ће унети много осмеха како на лицима јунака у драми, тако и на читаоцима и гледаоцима. Велики добитак требало би да промени у потпуности њихове досадашње навике и начин живота, те ће их тај успех и дићи у висине, без да су га претходно проверили или подигли новац. Ово је одличан пример Илије Вукићевића да покаже како се понашају људи понесени новцем и колико то утиче на њихове карактере и понашања. Мада је једночинка, довољно је да се читалац уживи и саживи са ликовима. Док мајка и ћерка, с једне стране, већ мисле о својим хаљинама и животу на високој нози, или син, који се разбацује новцем иако га и нема у својим рукама још увек и жели да се још више обогати, дотле је, с друге стране, отац сумњичав. Духовит ефекат произаћи ће када потенцијални добитници сазнају да то није та награда и да морају одустати од својих великих замисли и прохтева.

Лепа була

Друга од драма Илије Вукићевића је Лепа була (1899), такође шала у једном чину. Ова једночинка извођена је на „даскама које живот значе” тек после Илијине смрти. Радња драме Лепа була смештена је у Београд, за време Другог српско-турског рата, и имамо прилику да посматрамо чланове једне породице у ишчекивању својих јунака са бојног поља. Док отац Марко, чиновник у пензији, ћерка Мила и будућа им снајка Драга чекају повратак своја два јунака са Косова поља, Стеву и Пају, доћи ће до комичног заплета и забуне, коју уноси управо један од њих двојице, саопштивши им да су њихови младићи омамљени лепим булама и спремни да забораве своје драге. Како Драга није препознала Пају, он је решио да се нашали и „обрне игру”, те јој се није представио, већ је рекао како се Паја и Стева још увек не враћају и како су решени на то да се можда и потурче, све зарад лепих була, Туркиња, које су им освојиле срца. Сада читалац може само замислити како је та вест шокирала Стевину вереницу Драгу, која је одмах похитала да исприча новост Мили и Марку.

Лепа була, драма Илије Вукићевића, у основи је комедија, у којој се догађа превара, али то није лоша превара, већ она у смислу шале и доскочице. Расплет ће уследити када стигне и Стева, и слатко ће се насмејати сви, а у завршној реплици најстарији члан породице, Марко, жели да сазна какво је Косово поље.

Обе драме Илије Вукићевића, и Срећа и људи и Лепа була, интересантне су, лаке за читање, забављале су раније публику, а данас је време да поново забаве и нове генерације читалаца. Као и изванредне и непоновљиве комедије Бранислава Нушића, и ове две ће терати на очи сузе од смеха, а још једна сличност, осим комичног карактера, јесте и што у драми Лепа була имамо моменат када стигне писмо, које ће унети комичну забуну међу ликовима, као што је то случај у комедији Сумњиво лице.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате драме српских писаца, међу којима су: Развод брака Јаше Томића, Куга и Биједна Мара Ника Бартуловића, Тодор од Сталаћа Милоша Цветића, Завјет Сима Матавуља и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела Илије Вукићевића погледајте ОВДЕ, а његове драме ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу