Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Димитрије Туцовић: Изабрани списи

Изабрани списи представљају скуп свих издатих текстова Димитрија Туцовића по различитим часописима, али исто тако и текстова из неколико његових брошура. Читава књига представља полемику писца са својим истакнутим савременицима. Док су наши грађански политички писци углавном били национални романтичари, Димитрије Туцовић је био историјски материјалист. У вези са албанским питањем Туцовић је полемисао са Владаном Ђорђевићем и Стојаном Протићем, којима је су посвећена засебна поглавља у оквиру Изабраних списа, при чему је насупрот њима заосталост албанских племена није изводио из њихових етничких особина, већ из економских и социјалних услова. Њихова заосталост за њега није била једна природна појава, него једна историјска појава. Овде такође ваља споменути да саставни део Изабраних списа чини Туцовићево дело Србија и Арбанија, у ком се истиче највећи тријумф историјског материјализма у српској историји.

У Изабраним списима видимо Димитрија Туцовића и као политичког писца, при чему је велику пажњу посветио критици национализма и милитаризма, две важне појаве свога времена. Треба имати у виду да је Туцовић живео у време када се наш национализам све мање позивао на природно право, а све више на расне карактеристике, те је као такав све мање био национална романтика, а све више расна мистика. Димитрије Туцовић је видео и ово расно обележје национализма, и преторијанско обележје милитаризма. Као њихов критичар, он је први обратио пажњу на ова њихова обележја. Критику национализма Туцовић је дао у многим својим текстовима, међу којима из Изабраних списа нарочито ваља истаћи његове огледе Маркс и Словени, „Германска” опасност, Неословенство. Незаобилазна личност с почетка 20. века када је тема национализма у питању је несумњиво Јован Скерлић, који је у науци био представник позитивизма, а у политици демократског радикализма. Димитрије Туцовић је у огледу Маркс и Словени указао како на границе Скерлићевог позитивизма, тако и на наличје његовог радикализма. Као што је познато, Маркс је критиковао учешће словенских народа на страни контрареволуције 1848, а Скерлић је у овој критици видео потврду Марксовог германског национализма. Убедљиве доказе за своју тезу Скерлић није имао, али је Туцовић имао убедљиве доказе против ове тезе. У овој полемици Туцовић је показао да Маркс није критиковао словенске народе у име немачког национализма, него у име европске револуције. Као што је убедљив у полемици са Скерлићем, Туцовић је убедљив и у полемици са нашим словенофилима. Овој полемици су посвећени огледи „Германска” опасност и Неословенство.

Најзад, долазимо и до незаобилазне теме Ужица, у коме је писац провео своју младост. За разлику од Милутина Ускоковића и његових Дошљака и већине приповедака из збирке Кад руже цветају, где се види Ужице, али не и види ужичка сиротиња, текстови Димитрија Туцовића у Изабраним списима не идеализују прошлост, већ осликавају садашњост. И док је Ускоковић видео Ужице као један егзотичан град, Туцовић је Ужице приказао из своје сурово реалне перспективе у том времену.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати су и други историјски и политички списи: Светозар Марковић (Изабрани списи, Србија на Истоку), Растко Петровић (Дипломатски списи), Јаша Продановић (Историја политичких странака и струја у Србији, Уставни развитак и уставне борбе у Србији) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела овог аутора погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу