Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Da li znate ko je Mirko Korolija?

Mirko Korolija bio je srpski pesnik neobičnog senzibiliteta. Rođen je 1886, a prve stihove objavljuje 1898. u Nevenu Jovana Jovanovića Zmaja. Živeo je i školovao se u Zadru, a zatim u Češkoj. U Pragu završava Pravni fakultet i stiče zvanje doktora pravnih nauka, ali paralelno razvija svoj književni talenat i objavljuje svoja dela u časopisima. Radio je u mestu Kistanji i u Zadru, a onda je 1919. postavljen za sekretara Ministarstva u Beogradu. Tako da se može reći da je Mirko Korolija bio pravnik, pesnik, ali i političar.

On se, zapravo, pojavljuje u društvenoj javnosti kao član Jugoslovenske napredne omladine, bio je predsednik Direktorijuma organizacije jugoslovenskih nacionalista, međutim, to njegovo angažovanje kratko traje. Tokom jednog dela karijere bavi se pozorištem. Postavljen je 1920. za dramaturga u splitskom pozorištu, koje je i otvoreno njegovom dramskom alegorijom Jugana, vila najmlađa. A zatim kroz saradnju splitskog i sarajevskog pozorišta postaje i upravnik Oblasnog narodnog pozorišta u Sarajevu.

Mirko Korolija je bio projugoslovenski orijentisan, iako kroz rodoljubiva dela ponosno ističe svoje srpsko poreklo. Kod njega se odnos i ljubav prema Srbiji i Jugoslaviji ne sukobe, već su deo jedne iste snažne emocije. Pre svega je pisao pesme koje su ponekad vrlo zagonetne, hermetične, ali i emotivne, na ivici slutnje, transcedentalnog iskustva, metafizike osećanja. Izdao je tri zbirke pesama Pesme, 1914; Nove pesme, 1930; Pesme, 1933, ali se bavio i dramskim stvaranjem, inspiraciju pronalazeći u narodnoj poeziji (poznata je njegova drama Zidanje Skadra, koja nosi isto ime kao narodna pesma).

Mirko Korolija poznavao je život ljudi u severnoj Dalmaciji, pa su oni bili tema njegovog putopisnog serijala koji je pripremio za Politiku. Njegovo šaroliko stvaralaštvo, kao i činjenica da je bio ličnost sa nekoliko zanimanja svedoči o čoveku koji je pravo blago naše kulturne baštine.

Iako je dominantno liričar, on piše i pesme o nacionalnim mitovima, običajima, dakle, one koje su proizišle iz naše epske tradicije. I one imaju lirske elemente, ekspresivne su, sa upečatljivim opisima, ali nude i upliv u tok svesti i duše ličnosti o kojima peva, emocije dominiraju, filozofska pitanja, ali pesnik ili lirski subjekat pokazuje da nije ravnodušan prema nečemu stvarnom, istorijskom konkretnom, iako u svim ostalim pesmama koje se bave drugim temama, Korolija pravi neku odstupnicu od zemaljskog, materijalnog… U ciklusu Srbljak on, zapravo, oslikava pojedine upečatljive istorijske ili mitske ličnosti: Janković Stojana, Marka Kraljevića, Karađorđa i druge, i, iako ne želi da to stavi u prvi plan, on govori o teškoj sudbini našeg naroda, o mučnim vremenima, žrtvama ali i o sopstvenim patriotskim osećanjima.

U ciklusu Srpske crkve i manastiri prisutne su slične emocije. U ovim pesmama za njega su manastiri i crkve živa bića, duhovni entiteti koji su svedoci nekih događaja, istorijskih turbulencija, one su simboli nacionalnih ciljeva i emocija, i deo njegove ličnosti.

U poeziji Mirka Korolije nešto slično nalazimo i u pesmama posvećenim vilama, što je opet veza sa našom tradicijom. On ima poseban odnos prema našoj staroj slovenskoj tradiciji, koja je u tesnoj vezi sa prirodom, ali tim verovanjima on idaje i neku svoju viziju, neki poseban odnos prema čarobnim ženskim bićima iz onostranog sveta.

Ne treba zaboraviti da erudita, kakav je bio, Korolija u poeziju unosi i antičke mitove, ali opet zadržava svoj osobeni pečat. A to je i simbolistički i romantičarski odnos prema ljubavi, odnosno motiv idealne drage. Kao lajtmotiv na više mesta u zbirci Pesme, i u ova dva ciklusa ponavlja se ta apsolutna, sanjana žena, anima, kako bi je nazvao Jung. On o toj ženi koju, zapravo, sanja čitav život sve vreme govori. Pa i kada piše o drugim temama, u središtu je neka vrsta težnje ka tom savršenom spoju, koji bi njegovom putu dao smisao.

Sva dela Mirka Korolije možete videti OVDE.

U okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris je izdao zbirku mnogih zaboravljenih pesnika kao što su Jaša Tomić, Ivan Gundulić, Jovan Grčić Milenko, Milorad Šapčanin itd.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu