Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Милан Јовановић Морски?

Милан Јовановић Морски био је српски лекар, писац и велики путник авантуриста.

Рођен у Војводини у 19.веку, он својом снажном енергијом и ентузијазмом крупним корацима иде ка остварењу свог огромног потенцијала – постаје важан интелектуалац, учесник културног живота, писац, путник у делове света који су били готово недостижни…

Сликао је аквареле, помагао српским борцима у време Невесињске пушке као прави патриота и родољуб.

Дипломирао је медицину у Бечу и као многе његове колеге, српски писци – Лаза Лазаревић, Јован Јовановић Змај, паралелно се бавио тим занимањем и књижевним стварањем.

Упамћен је пре свега као путописац. Треба напоменути да се у доба када Морски путује, дакле, средином деветнаестог века, врло тешко путовало, ретки су имали средстава и воље да проводе дане у транспорту, услови су били врло лоши, а досегнути неке даље просторе било је готово немогуће. Зато су они који су путовали у егзотичне даљине писали о свему што су видели, јер је то, због непостојања медија, био једини начин упознавања других земаља и култура.

Јовановић је као лекар на бродској линији Лојд путовао је чак до Индије и Кине, па је због тога и добио надимак Морски и Бомбајац. Описао је како су изгледала путовања у то време, сачувао податке о аутентичности многих далеких земаља и култура које су данас на удару глобализације и комерцијализације, те губе од своје специфичности. Због свега овога може се сматрати једним од првих српских путописаца.

Преводио је са немачког, енглеског, а посебно је значајан његов превод Шекспирове драме Мера за меру. Утицај позоришне књижевности, па и Шекспира приметан је код Морског јер се и сам да се упустио у драмско стварање и написао неколико драма: Краљева сеја, Демон, Сан и јава, Несуђени.

Ипак, најупечатљивији и највреднији су и данас његови путописи који су добра литература за историјска и географска проучавања, али и за откривање како је једном школованом Србину у 19. веку изгледао мистериозни далеки свет. Мало која нација се може похвалити оваквим авантуристом и истраживачем који је за собом оставио траг – путопис Тамо-амо по Истоку, драгуљ у српској културној баштини. Ову важну књигу реиздао је Порталибрис, па је наслов после много времена опет доступан у књижарама по Србији као и за онлајн наручивање преко сајта. Спашавањем ове књиге од заборава сачувана је успомена на Морског, који је као попут многих важних и великих људи у вртлогу времена заборављен, а јако је значајан за српску традицију и културу.

Едиција Отргнуто од заборава, коју у целини можете видети на Порталибрисовом сајту и куповати књиге онлајн, покушај је да се та неправда исправи. Подсећамо да су у оквиру ње реиздата и дела заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Јаша Продановић (Наши и страни), Душан Радић (Село), Сибе Миличић (Жена и човек), Драгутин Илић (Хаџи Диша, После милијон година), итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.
.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу