Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Јован Поповић?

Јован Поповић (1905–1952) био је српски песник, приповедач и позоришни критичар, који је помало заборављен у нашој књижевности, а свакако је и он, као и његова књижевна дела, вредан помена.

Рођен је у Кикинди 18. новембра 1905. године у угледној интелектуалној породици, која је у месту где је завршио основну школу – селу Теремији – била једина српска породица. Гимназијско школовање успешно је савладао у гимназији у Кикинди, а онда се одлучио за студирање у Београду на Филозофском факултету. Међутим, како је то обично раније бивало у времену када је он студирао, тешка материјална ситуација приморала га је да напусти студије и врати се у родни завичај. С обзиром на то да му је отац био апотекар, Јован Поповић, по повратку из Београда, латио се апотекарског посла, те је помагао оцу и постао апотекарски приправник.

слика Јована ПоповићаТаленат за писање показао је у својим двадесетим, када је написао збирке песама Хаџија вечности (1925) и Плес над празнином (1926). Кренуо је стопама експресиониста, па у поезији исказује свој песимистички дух, мрачни поглед на свет, где је једино извесно сама смрт. Касније он више није на овом путу, раскида са оваквим погледом у свом песничком перу и почиње да уноси нешто ново. То ново је прави револуционаристички дух, бунтован човек и окреће се социјалној проблематици и заједници. Јован Поповић сада на прво место ставља радничку класу и њен положај у друштву. Свестан је тешких ситуација у којима се људи налазе у том бурном периоду, народ је измучен и изморен, те се у многим својим делима Поповић осврће управо на таква питања. С овим у вези, он се издваја као уредник књиге под насловом Књига другова, која изашла 1929. године и представља први наш зборник социјалне поезије. Уређивање зборника отворило му је стазе на овом пољу, па је био први уредник Књижевних новина и уредник часописа Стожер, на чијим се страницама налазе реченице у којима износи своја уверења и критике.

Ово нису једини часописи на којима је Јован Поповић радио. Истакао се и као један од покретача Недељних информативних новина и Наше књижевности. За време Другог светског рата био је уредник часописа Посавски партизан. Поповићеви есеји и критике штампане су по различитим листовима, међу којима су и Наша стварност и Уметност и критика.

Многи критичари боље оцењују Јована Поповића у улози приповедача него у песничкој улози. Он се јавио као прозаиста са књигама Реда мора да буде, Истините легенде и Лица у пролазу. Као најуспелију и најзначајнију издвајају Истините легенде, први пут објављену 1944. године. Збирка приповедака Истините легенде у центар збивања ставља реалне ликове, учеснике из ослободилачких борби и њихове приче.

Овај књижевник живео је и радио у ратном и међуратном периоду, учествовао је у НОБ-у. Како се види и у његовој прози и поезији, био је борац који је желео да народу утре путеве слободе. Дела Јована Поповића представљају на неки начин и документарну књижевност о једном времену и генерацијама тог доба. Неретко је и сентименталан као писац, хроничар, ствара добар контакт са читаоцем, коме ће и те како приближити оно о чему пише.

Поповић је остао да ради у Београду након завршетка рата. Био је један од људи који су обновили Летопис Матице српске. Важно је напоменути да је био директор драме Народног позоришта у Београду, као и дописни члан САНУ.

Преминуо 13. фебруара 1952. и сахрањен је у Алеји великана на Новом гробљу. Његов споменик данас можемо видети у центру Кикинде.

Сва дела Јована Поповића која је Порталибрис објавио погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу