Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jakov, Jaša M. Prodanović (1867-1948) je bio srpski političar, publicista i književnik. Završio je Prvu beogradsku gimnaziju u društvu sa Jovanom Cvijićem, Mihajlom Petrovićem Alasom, Miloradom Mitrovićem, što je poznato i iz popularne knjige i filma Šešir profesora Koste Vujića.

Kao izuzetno školovan čovek bio je ministar prosvete u Vladi Kraljevine Srbije, tada još kao član Samostalne stranke. Zanimljivo je da je 1910. kao ministar narodne privrede sproveo kroz Narodnu skupštinu Zakon o radnjama, kojim su stvorene radničke i druge komore, i uvedeno zaštitno radničko zakonodavstvo.
Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke, koja je formirana 1919., a već iste godine zajedno sa Ljubom Stojanovićem, izdvaja iz nje Republikansku stranku, zbog neslaganja po pitanju državnog uređenja – demokrate su priznavale monarhiju, dok su se republikanci čvrsto zalagali za promenu državnog uređenja u republiku.

Zbog njegovih važnih državnih funkcija malo se zna da je bio jedan od najhrabrijih političara u suočavanju sa regentom Aleksandrom Karađorđevićem. Zanimljivo je da je on na izvestan način najavio događaje koji će uslediti, i sve to je rekao u poslednjem razgovoru lično vladaru:
„Republiku neće dovesti čista teorijska propaganda republikanskih načela. To ni u jednoj zemlji ne biva tako, nego se republike javljaju kad monarhije dozlogrde narodu. (…) Narodna masa može mnogo da trpi, ali kad ‘pređe dara meru’, javljaju se bune, revolucije i zavere. To je lekcija svetske istorije. Ako princ ne bude vladao kako treba, on će sam pojačati (…) republikanski pokret.

Ipak, 1945. nakon rata u kome je izgubio sina i unuka, izabran je za ministra za Srbiju u Privremenoj vladi Demokratske Federativne Jugoslavije, a posle je bio podpredsednik Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Bavio se književnim radom kao i uređivanjem časopisa: „Narodna misao“, „Odjek“, „Glasnik Profesorskog društva“; pisao je političke brošure, priredio dve antologije narodnih pesama i pripovedaka, celokupna dela Jovana Jovanovića Zmaja, Jovana Ilića, Svetislava Vulovića i Laze Lazarevića.

Zbirka Naši i strani koju je reizdao Portalibris je niz književnih kritika i ogleda o srpskim i stranim piscima (od Dositeja i Vuka, preko Radičevića i Jovana Ilića do Ljermontova i Igoa), ali i drugim esejistima (Svetislav Vulović, Makolej, Emerson).

Edicija Otgnuto od zaborava koju u celini možete videti na Portalibrisovom sajtu i kupovati knjige onlajn, je pokušaj da se ta nepravda ispravi. Podsećamo da su u okviru nje reizdata i dela zaboravljenih pisaca kao što su: Milica Janković (Plava gospođa, Ljudi iz skamije), Jaša Prodanović (Naši i strani), Dušan Radić(Selo), Sibe Milačić (Žena i čovek), Slobodan J.Jovanović (Spomenica), Dragutin Ilić (Hadži diša, Posle milijon godina) itd.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu