Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Čedomilj Mijatović, „Knez Gradoje od Orlova Grada”: Istorijska pripovetka o boju na Kosovu

Čedomilj Mijatović, „Knez Gradoje od Orlova Grada”: Istorijska pripovetka o boju na Kosovu

U želji da među srpskim čitaocima podstakne interesovanje za prošla vremena i kod njih probudi patriotska osećanja, Čedomilj Mijatović, istaknuti srpski političar, istoričar, diplomata i književnik, piše svoju istorijsku pripovetku Knez Gradoje od Orlova Grada, koju će objaviti 1899. godine. Dešavanja pripovetke smeštena su u doba Kosovskog boja. Mijatović će iz perspektive svojih  živopisnih junaka ponuditi vlastito viđenje tragičnog razrešenja ovog – za srpsku istoriju sudbonosnog – događaja. Kroz patriotska kazivanja Čedomilja Mijatovića videćemo kako viteštvo, hrabrost i odanost svome narodu, kao vodeće vrline oko kojih se pred neprijateljem okupila srpska vojska, prete da budu poljuljane neslogom među srpskim velikašima.

Čedomilj Mijatović pripovetku Knez Gradoje od Orlova Grada smešta u hiljadu trista osamdeset i devetu godinu. Deo srpske vojske kreće na Kosovo, kako bi se tamo pridružio knezu Lazaru. Glavni junak pripovetke – ugledni srpski knez Gradoje – verno je služio cara Dušana, te sada kao svoju svetu dužnost razume i odanost knezu Lazaru i srpskoj vojsci na Kosovu. U stopu ga slede njegov nejaki ali odvažni unuk Borivoj, kao i sluga Ristivor. Nasuprot njima, nemali broj srpskih velikaša ispred dobrobiti srpskog naroda ipak će postaviti lične interese. Odlažući time svoj polazak, na njihovu dušu mogu pasti teške reči kneževe kletve. U trenucima kada je neprijatelj blizu, a srpska vojska treba da bude ujedinjena više nego ikada – velikaši se međusobno glože, dok se među srpskim narodom pronose i zloslutni glasovi kako među vojskom kneza Lazara ima i izdajnika.

Dešavanja Kneza Gradoje od Orlova Grada, ove, premda po suštini istorijskim motivima obojene, pripovetke prelomljena su i kroz perspektivu onih koji ostaju za vojskom – žena, dece i starih – a koji željno iščekuju vesti o pobedi srpske vojske. Među njima se izdvaja lik plemenite udovice Mandalene, snahe hrabrog kneza Gradoja, koja tuži za svojim stradalim suprugom. Pripovetka će nam do svoga kraja rasvetliti i ličnu dramu koja se godinama odvija u duši nesrećne udovice.

Mijatovićevim junacima često se zameralo kako su neuverljivi i stvarani u romantičarskom duhu, došavši iz kakvih davnih, izgubljenih vremena. Ipak, znatan deo književne kritike usaglašen je oko činjenice da je njegovo kazivanje slikovito, živo i uzbudljivo, a nadasve sentimentalno i patriotsko, te da čitaoca svojim moralnim poukama vraća u prošla vremena.

Objavivši pripovetku pripovetku Knez Gradoje od Orlova Grada, Portalibris nastoji da književni opus Čedomilja Mijatovića približi savremenom čitaocu i da njegovu pažnju usmeri na književnoumetničke vrednosti dela inspirisanih istorijom. Biće to nastavak započetog puta, budući da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava objavljeni i Mijatovićevi romani Pad Carigrada, Kraljičina Anđelija, Rajko od Rasine, Kneginja Jelena Balšićka i Despot Đurađ Branković.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdata i druga manje poznata dela istprijske tematike: Simo Matavulj (Uskok), Stojan Živadinović (Karađorđe, Hjaduk Veljko, Vujica Vulićević), Lazar Komarčić(Moj kočijaš, Mučenici za slobodu), Branimir Ćosić (Pokošeno polje) i mnogi drugi.

Sva dela ovog autora možete videti  OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu