Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

„Vreme bežičnih čuda”, Milivoj Anđelković

Nagrađena priča na konkursu Dobro čuvane srpske tajne 2020. godine.

Treća nagrada

 

Džej Pi Morgan je lupkao prstima po ploči radnog stola. Iza velikih prozora tutnjao je Njujork.

– Gospodine Tesla – progovorio je – pročitao sam Vaš zanimljiv članak u magazinu „Senčuri”. Onaj o bežičnom prenosu energije.

Tesla se zadovoljno osmehnu i ukrsti prste.

– I video svojim očima to čudo – nastavio je Morgan. – Ono kada je Vaš brodić manevrisao prema komandama koje ste davali…

– Komandovao sam glasom zbog novinara. Pitao sam ih: „Gde da ide?” A oni su tražili: levo, unazad, desno, napred, da stane pa krene. Glasno sam to ponavljao, a izdavao sam komande preko „pametne kutije”. Antena na brodu je primala te bežične komande, da, to je važno, bežične, i prenosila na male uređaje na brodiću. Tako se može komandovati i velikim brodom, i ne samo plovilima…

– Bilo je zadivljujuće – dodade Morgan. – Da mi je neko pričao, ne bih verovao. Ali vidite… Ja sam poslovan čovek. Može li se to komercijalizovati? I ko bi se vozio, uz kupljene karte, na takvom brodu?

– Gospodine Morgan, ja sam pravio i druge aparate sa bežičnim komandama. Sećate se bežičnog slanja struje koja je palila i gasila sijalice na trideset kilometara okolo? Moguće je napraviti i leteće mašine bez krila i propelera kojima bi se tako komandovalo i koje bi koristile energiju kosmosa.

Morgan ga začuđeno pogleda.

– Eh, gospodine Tesla! Nećemo ići tako daleko…

– Ta energija već postoji u kosmosu! On je pun energije koja se prenosi bez ikakvih žica. Kosmička energija se neprekidno stvara i troši. To je nalik samostalnom navijanju i odvijanju opruge u Vašem satu. I kao što sam otkrio obrtno magnetno polje i elektromagnetni točak naizmenične struje, tako postepeno otkrivam i zakone tih kosmičkih vibracija i rezonancija.

– Možda, gospodine Tesla – odgovori Morgan. – Ali niste došli zbog toga. Došli ste – i Morgan uze pismo sa stolom – zbog „Svetskog sistema bežičnog prenosa energije”. Pa to je radio, zar ne?

– Ne, to je mnogo više od radija. Moj originalni naziv je „My world system of wireless transmission” („Moj svetski sistem bežičnog prenosa”). Reč „radio” se ne pominje, već „bežični prenos energije” – to obuhvata i radio-prenos, ali i mnogo više od toga. Mi znamo za radio, pa sve svodimo na poznato. To je sistem bežičnog prenosa koji bi trenutno i precizno prenosio sve signale, poruke ili znake, i to po celom svetu. On će tek dobiti pravo ime.

– I preko okeana, u Evropu?

– Po celoj planeti. Odmah bismo znali vesti iz celog sveta. Sistem bi uspostavljao vezu preko stanica, a lični prijemnici ne bi bili veći od ručnog sata – nastavi Tesla uzbuđeno.

– To je… neverovatno!

– Poruke će biti individualizovane brojem ili imenom i biće ili lične ili svima namenjene. Sve berze sveta će biti povezane brzinom svetlosti.

– To je zanimljivo i komercijalno – živnu Morgan. On uspori lupkanje po stolu; unutrašnja napetost se nesvesno iskazivala kroz taj ples prstiju.

– Moći će da prenosi tekstove, fotografije i zapise koji mogu da se štampaju – nastavi Tesla ponet vizijom i raširi ruke. Zažmurio je – vizija je bila toliko jaka da je morao da ublaži.

– Čekajte, Tesla! To je fantastična vizija, ali se od nečeg mora početi – prekide ga Morgan.

– Izgradiću veliku otpremno-prijemnu stanicu. Zatim regionalne centre širom Amerike i sveta – nastavio je Tesla. On je to već video, sistem je radio u njegovoj viziji.

– Koliko će sve to da košta i kako da to… – prekide ga Morgan. U njemu su se mešale strast za novim, velikim biznisom i finansijske brige o troškovima.

– Kad otpremna stanica počne da radi, svi će poželeti da je koriste. Jednog dana u budućnosti te stanice će postojati u svakom naselju i svakoj kući, male kao što je to moj brod na bežično upravljanje u odnosu na prave brodove.

– To će biti veliki pronalazak, ali..

– Dolazi vreme pronalazaka. Koliko je hiljada godina svet živeo bez električne struje! A otkako sam je otkrio, svaki dom ima ili može da ima sijalice i aparate na struju. Tako će i svetski sistem bežičnog prenosa zvuka, slika i teksta sa prijemno-otpremnih aparata stizati u svaku kuću.

– Koliko energije treba za to? – upitao je Morgan.

– Energija će ubrzo biti besplatna i neiscrpna, iz jonosfere – zemljine spoljne atmosfere.

– Besplatna? Ali to treba naplaćivati.

– Biće to za dobro čovečanstva.

– I dobro čovečanstva košta. Ko će to da održava i razvija, i sa kojim parama?

Tesla je ćutao.

– Gospodine Tesla, sve je to mnogo ozbiljnije nego što to Vi vidite. Ti pronalasci znatno smanjuju ono na čemu sada zarađujemo. Ne samo ja već i moji važni poslovni partneri. Oni mogu da me unište ako nastavim da im smetam. Rokfeler se već ljuti, jer električna struja zamenjuje petrolejke, gasne lampe, gas… Počeo je da pomaže Forda jer se boji da ćete Vi napraviti elektroautomobil, pa želi da Vas prestigne i uništi na tržištu. Rotšild pita kako će se te novotarije naplaćivati u Evropi…

– To će jednog dana biti ostvareno – odgovorio je Tesla uvereno. – A ja bih voleo da to sa Vama započnem… Pa će i Rokfeler i Rotšild to koristiti.

– Da, u pravu ste. Vreme čuda tek dolazi i mi ćemo na tome raditi…

Morgan odlučno postavi papire na sredinu stola:

– Ja Vam za početak predlažem ovo: da napravimo finansijski plan za Vaš dalji rad u visini od 150.000 dolara…

 

***

Takav razgovor vodio se u Njujorku 1904. godine. Ali nekoliko godina kasnije Džej Pi Morgan je morao da obustavi finansiranje Teslinog rada i novih pronalazaka. A nepunih osamdeset godina posle toga Teslina vizija je ostvarena i dobila je ime Internet, a otpremno-prijemne stanice – kompjuteri. Teslina vizija postala je naša realnost: mi živimo sa aparatima i „pametnim kutijama” koji su pronađeni, primenjeni i dobili tehnološko-elektronska imena. Nikola Tesla je video vreme čuda koje će tek doći. I danas, neka Teslina predviđanja i patente još uvek nedovoljno razumemo. To su pojave koje će tek biti otkrivene i dobiće svoja, sada još neslućena, imena i namenu.

 

Sve nagrađene priče objavljene su u knjizi Dok je reči i pisci su živi / Dobro čuvane srpske tajne.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu