Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Време бежичних чуда”, Миливој Анђелковић

Награђена прича на конкурсу Добро чуване српске тајне 2020. године.

Трећа награда

 

Џеј Пи Морган је лупкао прстима по плочи радног стола. Иза великих прозора тутњао је Њујорк.

– Господине Тесла – проговорио је – прочитао сам Ваш занимљив чланак у магазину „Сенчури”. Онај о бежичном преносу енергије.

Тесла се задовољно осмехну и укрсти прсте.

– И видео својим очима то чудо – наставио је Морган. – Оно када је Ваш бродић маневрисао према командама које сте давали…

– Командовао сам гласом због новинара. Питао сам их: „Где да иде?” А они су тражили: лево, уназад, десно, напред, да стане па крене. Гласно сам то понављао, a издавао сам команде преко „паметне кутије”. Антена на броду је примала те бежичне команде, да, то је важно, бежичне, и преносила на мале уређаје на бродићу. Тако се може командовати и великим бродом, и не само пловилима…

– Било је задивљујуће – додаде Морган. – Да ми је неко причао, не бих веровао. Али видите… Ја сам послован човек. Може ли се то комерцијализовати? И ко би се возио, уз купљене карте, на таквом броду?

– Господине Морган, ја сам правио и друге апарате са бежичним командама. Сећате се бежичног слања струје која је палила и гасила сијалице на тридесет километара около? Могуће је направити и летеће машине без крила и пропелера којима би се тако командовало и које би користиле енергију космоса.

Морган га зачуђено погледа.

– Ех, господине Тесла! Нећемо ићи тако далеко…

– Та енергија већ постоји у космосу! Он је пун енергије која се преноси без икаквих жица. Космичка енергија се непрекидно ствара и троши. То је налик самосталном навијању и одвијању опруге у Вашем сату. И као што сам открио обртно магнетно поље и електромагнетни точак наизменичне струје, тако постепено откривам и законе тих космичких вибрација и резонанција.

– Можда, господине Тесла – одговори Морган. – Али нисте дошли због тога. Дошли сте – и Морган узе писмо са столом – због „Светског система бежичног преноса енергије”. Па то је радио, зар не?

– Не, то је много више од радија. Мој оригинални назив је „My world system of wireless transmission” („Мој светски систем бежичног преноса”). Реч „радио” се не помиње, већ „бежични пренос енергије” – то обухвата и радио-пренос, али и много више од тога. Ми знамо за радио, па све сводимо на познато. То је систем бежичног преноса који би тренутно и прецизно преносио све сигнале, поруке или знаке, и то по целом свету. Он ће тек добити право име.

– И преко океана, у Европу?

– По целој планети. Одмах бисмо знали вести из целог света. Систем би успостављао везу преко станица, а лични пријемници не би били већи од ручног сата – настави Тесла узбуђено.

– То је… невероватно!

– Поруке ће бити индивидуализоване бројем или именом и биће или личне или свима намењене. Све берзе света ће бити повезане брзином светлости.

– То је занимљиво и комерцијално – живну Морган. Он успори лупкање по столу; унутрашња напетост се несвесно исказивала кроз тај плес прстију.

– Моћи ће да преноси текстове, фотографије и записе који могу да се штампају – настави Тесла понет визијом и рашири руке. Зажмурио је – визија је била толико јака да је морао да ублажи.

– Чекајте, Тесла! То је фантастична визија, али се од нечег мора почети – прекиде га Морган.

– Изградићу велику отпремно-пријемну станицу. Затим регионалне центре широм Америке и света – наставио је Тесла. Он је то већ видео, систем је радио у његовој визији.

– Колико ће све то да кошта и како да то… – прекиде га Морган. У њему су се мешале страст за новим, великим бизнисом и финансијске бриге о трошковима.

– Кад отпремна станица почне да ради, сви ће пожелети да је користе. Једног дана у будућности те станице ће постојати у сваком насељу и свакој кући, мале као што је то мој брод на бежично управљање у односу на праве бродове.

– То ће бити велики проналазак, али..

– Долази време проналазака. Колико је хиљада година свет живео без електричне струје! А откако сам је открио, сваки дом има или може да има сијалице и апарате на струју. Тако ће и светски систем бежичног преноса звука, слика и текста са пријемно-отпремних апарата стизати у сваку кућу.

– Колико енергије треба за то? – упитао је Морган.

– Енергија ће убрзо бити бесплатна и неисцрпна, из јоносфере – земљине спољне атмосфере.

– Бесплатна? Али то треба наплаћивати.

– Биће то за добро човечанства.

– И добро човечанства кошта. Ко ће то да одржава и развија, и са којим парама?

Тесла је ћутао.

– Господине Тесла, све је то много озбиљније него што то Ви видите. Ти проналасци знатно смањују оно на чему сада зарађујемо. Не само ја већ и моји важни пословни партнери. Они могу да ме униште ако наставим да им сметам. Рокфелер се већ љути, јер електрична струја замењује петролејке, гасне лампе, гас… Почео је да помаже Форда јер се боји да ћете Ви направити електроаутомобил, па жели да Вас престигне и уништи на тржишту. Ротшилд пита како ће се те новотарије наплаћивати у Европи…

– То ће једног дана бити остварено – одговорио је Тесла уверено. – А ја бих волео да то са Вама започнем… Па ће и Рокфелер и Ротшилд то користити.

– Да, у праву сте. Време чуда тек долази и ми ћемо на томе радити…

Морган одлучно постави папире на средину стола:

– Ја Вам за почетак предлажем ово: да направимо финансијски план за Ваш даљи рад у висини од 150.000 долара…

 

***

Такав разговор водио се у Њујорку 1904. године. Али неколико година касније Џеј Пи Морган је морао да обустави финансирање Теслиног рада и нових проналазака. А непуних осамдесет година после тога Теслина визија је остварена и добила је име Интернет, а отпремно-пријемне станице – компјутери. Теслина визија постала је наша реалност: ми живимо са апаратима и „паметним кутијама” који су пронађени, примењени и добили технолошко-електронска имена. Никола Тесла је видео време чуда које ће тек доћи. И данас, нека Теслина предвиђања и патенте још увек недовољно разумемо. То су појаве које ће тек бити откривене и добиће своја, сада још неслућена, имена и намену.

 

Све награђене приче објављене су у књизи Док је речи и писци су живи / Добро чуване српске тајне.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу