Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Светосавска награда за УП „Седмица”

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије доделило је Светосавску награду за 2018. годину удружењу писаца „Седмица”. Реч је о највишем признању које ово министарство додељује најзаслужнијим појединцима и институцијама које су дале изузетан допринос унапређивању образовања и неговању српског језика, историје, културе и обичаја. Награду је уручио министар Младен Шарчевић, а у име УП Седмица преузела је Радмила Панзаловић, координатор за сарадњу с матицом.
Писци „Седмице” у својим делима чувају дух традиције, али се и својим активностима залажу управо за вредности које Светосавска награда подржава. Одржавају промоције књига широм света, учествују у различитим програмима и пројектима, ангажују се на пољу очувања матерњег језика…
Једно од успешних остварења које је такође допринело добијању ове награде је и збирка дечијих песама: Другарска књига, у чијем је настанку учествовало пет аутора, а издавач је Порталибрис који већ стоји иза неколико књига чланова „Седмице”.
-Издавачка кућа Порталибрис препознала је значај свега што Удружење „Седмицу” ради и одлучила је да се придружи њиховим напорима и труду и заједно са њима објави књигу поезије за децу „Другарска књига“. Она је препуна предивних песама, које су настале као плод инспирације петоро сјајних песника, и маштовитих илустрација, чији су аутори деца из Немачке (полазници Литерарне секције Ршум школа), Француске и Србије. Једна од идеја водиља била је да ова књига споји децу из матице са вршњацима из расејања, као и књижевне ствараоце са различитих страна света. Ипак, истакла бих да је превенствени задатак и циљ ове збирке, која је на неки начин крунисала четврт века постојања „Седмицу”, да помогне младима да очувају матерњи језик и науче ћирилично писмо. Песме које су објављене унутар збирке имају велику уметничку вредност, обрађују деци интересантне теме на један духовит и иновативан начин, због чега ће их деца са задовољством читати, памтити и рецитовати – објашњава главна уредница Порталибриса Дубравка Драговић Шеховић.
У честитци поводом додељене награде између осталог се каже:
„Да би се добило овако престижно признање, неопходно је уложити велики труд, знање и умење у афирмацији образовања на свим нивоима и свим видовима образовања, подстицати развој деце, ученика и студената, утицати и допринети смањењу броја неписмених и функционално неписмених, реализовати активности, пројекте и програме које доприносе унапређивању образовања и неговању српског језика, историје, културе и обичаја.
Удружење писаца ,,Седмица“ је управо препознато као удружење које испуњава све критеријуме за доделу Светосавске награде.
Ово признање добија још већи значај, јер све напред наведено се постигло и даље постиже и развија највећим делом у дијаспори.

Светосавска награда одражава вишевековни дух Светосавља, за који се треба борити и дати несебични допринос. Удружење писаца ,,Седмица“ је доказало да се верно и предано дало у очувању Светосавља кроз свој двадесетчетврогодишњи рад и изузетне резултате како у матици тако и у дијаспори.

Сходно томе, као неко ко ради и доприноси развоју образовања и васпитања већ 24 године, знам колико је тежак и одговоран задатак који сте себи дали, а за добробит младих и српске културе.”

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу