Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije dodelilo je Svetosavsku nagradu za 2018. godinu udruženju pisaca „Sedmica”. Reč je o najvišem priznanju koje ovo ministarstvo dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i institucijama koje su dale izuzetan doprinos unapređivanju obrazovanja i negovanju srpskog jezika, istorije, kulture i običaja. Nagradu je uručio ministar Mladen Šarčević, a u ime UP Sedmica preuzela je Radmila Panzalović, koordinator za saradnju s maticom.
Pisci „Sedmice” u svojim delima čuvaju duh tradicije, ali se i svojim aktivnostima zalažu upravo za vrednosti koje Svetosavska nagrada podržava. Održavaju promocije knjiga širom sveta, učestvuju u različitim programima i projektima, angažuju se na polju očuvanja maternjeg jezika…
Jedno od uspešnih ostvarenja koje je takođe doprinelo dobijanju ove nagrade je i zbirka dečijih pesama: Drugarska knjiga, u čijem je nastanku učestvovalo pet autora, a izdavač je Portalibris koji već stoji iza nekoliko knjiga članova „Sedmice”.
-Izdavačka kuća Portalibris prepoznala je značaj svega što Udruženje „Sedmicu” radi i odlučila je da se pridruži njihovim naporima i trudu i zajedno sa njima objavi knjigu poezije za decu „Drugarska knjiga“. Ona je prepuna predivnih pesama, koje su nastale kao plod inspiracije petoro sjajnih pesnika, i maštovitih ilustracija, čiji su autori deca iz Nemačke (polaznici Literarne sekcije Ršum škola), Francuske i Srbije. Jedna od ideja vodilja bila je da ova knjiga spoji decu iz matice sa vršnjacima iz rasejanja, kao i književne stvaraoce sa različitih strana sveta. Ipak, istakla bih da je prevenstveni zadatak i cilj ove zbirke, koja je na neki način krunisala četvrt veka postojanja „Sedmicu”, da pomogne mladima da očuvaju maternji jezik i nauče ćirilično pismo. Pesme koje su objavljene unutar zbirke imaju veliku umetničku vrednost, obrađuju deci interesantne teme na jedan duhovit i inovativan način, zbog čega će ih deca sa zadovoljstvom čitati, pamtiti i recitovati – objašnjava glavna urednica Portalibrisa Dubravka Dragović Šehović.
U čestitci povodom dodeljene nagrade između ostalog se kaže:
„Da bi se dobilo ovako prestižno priznanje, neophodno je uložiti veliki trud, znanje i umenje u afirmaciji obrazovanja na svim nivoima i svim vidovima obrazovanja, podsticati razvoj dece, učenika i studenata, uticati i doprineti smanjenju broja nepismenih i funkcionalno nepismenih, realizovati aktivnosti, projekte i programe koje doprinose unapređivanju obrazovanja i negovanju srpskog jezika, istorije, kulture i običaja.
Udruženje pisaca ,,Sedmica“ je upravo prepoznato kao udruženje koje ispunjava sve kriterijume za dodelu Svetosavske nagrade.
Ovo priznanje dobija još veći značaj, jer sve napred navedeno se postiglo i dalje postiže i razvija najvećim delom u dijaspori.

Svetosavska nagrada odražava viševekovni duh Svetosavlja, za koji se treba boriti i dati nesebični doprinos. Udruženje pisaca ,,Sedmica“ je dokazalo da se verno i predano dalo u očuvanju Svetosavlja kroz svoj dvadesetčetvrogodišnji rad i izuzetne rezultate kako u matici tako i u dijaspori.

Shodno tome, kao neko ko radi i doprinosi razvoju obrazovanja i vaspitanja već 24 godine, znam koliko je težak i odgovoran zadatak koji ste sebi dali, a za dobrobit mladih i srpske kulture.”

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu