Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 

Milutin Uskoković rođen je 16. juna 1884. godine u Užicu. Pisac je romana Čedomir Ilić, koji je najavio modernu prozu u srpskoj književnosti. Iako je imao teško detinjstvo, obeleženo siromaštvom, koliko je želeo da ulaže u svoje obrazovanje govori činjenica da je morao ići peške od Užica do Beograda nakon završene osnovne škole i prvih šest razreda u gimnaziji.

Pored romana  Došljacii Čedomir Ilić, objavio je još tri knjige: Pod životom, Kad ruže cvetaju, Vitae fragmenta. Lajtmotiv koji nas asocira na Uskokovićevo književno stvaralaštvo, i njega samog, jeste slika Beograda na granici dva veka i došljaka koji pokušavaju da pronađu svoj identitet u prestonici, stecištu različitih političkih dešavanja i intelektualaca. Junaci su mu željni uspeha, ali ih prati osećaj nesigurnosti i neuklopljenosti u sredini koja ih okružuje.

U ime obeležavanja rođendana Milutina Uskokovića, Portalibris vas poziva da osetite duh tog vremena i ne propustite priliku da čitate njegove vanredne romane, koji će biti na akciji od 14. do 20. juna!

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu