Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Одржана промоција романа „Сенка над Монтаном” Марије Милојевић у Београду

 

У суботу, једанаестог септембра ове године одржана је промоција последња два романа Марије Милојевић, „Обећај ми вечност” и „Сенка над Монтаном”. У наставку читајте Маријине утиске:

Овом приликом бих волела да се захвалим свима који су својим присуством улепшали овај догађај, али и да поменем оне који су допринели изгледу и квалитету мојих дела, а који, нажалост, нису могли да присуствују промоцији. Пре свега уредници романа „Обећај ми вечност”, Снежани Палачковић, потом Душану Свилару и Иви Штрљић, који су својим искреним коментарима дали подршку мом раду и напослетку Даници Петровић, ауторки корица романа „Сенка над Монтаном”.

Кроз разговор с мојом драгом уредницом Јованом Ристић, уједно и уредницом романа „Сенка над Монтаном”, дотакли смо се радњи романа, говорили смо о специфичности карактера јунака, али и о истинитим догађајима који се у њима обрађују.

Причали смо о начинима на које писци добијају инспирацију, како започињу само писање, али и колико је тешко држати пажњу читаоцу кроз неколико стотина страница. Говориле смо о томе колико ствари из личног живота писац преноси на своја дела, о елементу неочекиваног који је у радњи романа јако битан, као и о умећу да се уђе у лик сваког јунака и кроз њега прича изнесе на најбољи могући начин.

Било ми је нарочито драго да кроз разговор са Јованом схватим да сам успела да подстакнем младе на читање, али и да сам разбила предрасуду о једноставности романа љубавно-криминалистичког жанра. Лично сматрам да је та тематика неправедно запостављена, макар на нашој читалачкој сцени, и заиста ми је драго уколико сам макар мало променила опште мишљење о овој врсти књижевности.

Оно што ми се веома допало и што бих волела да издвојим као идеју за сам крај јесте запажање до кога смо кроз питања публике дошли. Нит која се провлачи кроз моје романе и оно што их све повезује је идеја да људскост заиста може да нам помогне у превазилажењу највећих страхова и у заборављању трагичне прошлости.

За крај ми остаје само да се још једном захвалим свима на подршци и да кажем да се заиста надам што скоријим и чешћим приликама да се окупљамо, упознајемо и причамо о књигама, а кроз њих и о животу уопште.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу