Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ексклузивно у Порталибрису: АЛБАНСКИ ЗАТВОРЕНИК у продаји

Куда да оде човек који се разочарао у земљу за коју се борио? Има ли за њега живота у опасним околностима, где свако свакога сматра шпијуном, издајником или бар сумљивим.

Документарна прича или, боље рећи, подужи интервју са Јовицом Црвенком сведочи о невероватној људској судбини и моћи тела и ума да издржи 30 година у суровим условима албанског затвора.

Књига „Албански затвореник” бележи успомене Јовице Црвенка који је провео тридесет и три године у албанском затвору. Припада оном типу логорске литературе, који је произвео стаљинизам у земљама источне Европе средином овог века. Додуше, како правде нема ни у чему, ни прича о Црвенку не може рачунати на одјек какав су доживјели велики Руси, Солжењицин и Шаламов, или код нас Карло Штајнер. Јер, заиста, кога занима робијање у Албанији кад ни сама Албанија не занима никог? А Црвенку се догодило управо то – да нестане у тамници једне земље на коју су деценијама сви заборавили будући да, таква каква је била и смештена на месту на којем јест, никога озбиљно није интересовала у тој мери да би то (евентуална пажња и интерес) дотакло и судбину њезиних сужњева.

Књигу „Албански затвореник” можете по сниженој цени набавити у нашој књижари у Скадарској улици 45 у Београду или је поручити преко сајта Portalibris.rs.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу