Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ијан Вортингтон (Ian Worthington)

Ијан Вортингтон је рођен у Енглеској. Дипломирао је на Универзитету у Халу и магистрирао на Универзитету у Дараму. Докторске студије је завршио на универзитету Монаш у Мелбурну. Десет година је предевао античку историју, грчки и латински на одељењу за класичне студије на Универзитетима у Новој Енглеској и Тасманији, а затим се преселио на Универзитет у Мисурију 1998. Предаје историју Грчке, а специјалност су му четврти век пре Христа, Александар Велики и грчко говорништво. Објавио је до сада многе радове о Александру Великом, а тренутно ради на књизи о Филипу Македоснком.

У својим радовима о Александру Великом Вортингтон показује велико познавање примарних историјских извора и секундарних списа. Књига је написана клонећи се емоција како би се одржао што објективнији тон, чиме је остварена доступност књиге широком аудиторијуму.

Александар Велики је био легенда за живота и то је остао до данас. Постао је готово митска личност. Нјегова младост и спектакуларни војни успеси довели су га до тога да је готово искључио све друге аспекте живота и почео да верује за себе да је бог на земљи. Вортингтон износи став да је Александра покварила моћ и да је он због личних циљева жртвовао империју коју је његов отац стварао. Улога краља Филипа ИИ, Александрова тежња ка сопственој божанствености и његов пропуст да се ожени и обезбеди политичког наследника, откривају се као кључни фактори његовог пада, као и хаоса и крвопролића који су уследили после његове смрти.

Вортингтон настоји да одговори на питања колико је заиста велики вођа који је одговоран за смрт десетина хиљада људи; владар коме је драже стално ратовање од живота у миру; човек који верује да је бог, који је убија своје пријатеље и лакомислено ставља на коцку животе својих војника?

Књиге аутора

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу