Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ijan Vortington (Ian Worthington)

Ijan Vortington je rođen u Engleskoj. Diplomirao je na Univerzitetu u Halu i magistrirao na Univerzitetu u Daramu. Doktorske studije je završio na univerzitetu Monaš u Melburnu. Deset godina je predevao antičku istoriju, grčki i latinski na odeljenju za klasične studije na Univerzitetima u Novoj Engleskoj i Tasmaniji, a zatim se preselio na Univerzitet u Misuriju 1998. Predaje istoriju Grčke, a specijalnost su mu četvrti vek pre Hrista, Aleksandar Veliki i grčko govorništvo. Objavio je do sada mnoge radove o Aleksandru Velikom, a trenutno radi na knjizi o Filipu Makedosnkom.

U svojim radovima o Aleksandru Velikom Vortington pokazuje veliko poznavanje primarnih istorijskih izvora i sekundarnih spisa. Knjiga je napisana kloneći se emocija kako bi se održao što objektivniji ton, čime je ostvarena dostupnost knjige širokom auditorijumu.

Aleksandar Veliki je bio legenda za života i to je ostao do danas. Postao je gotovo mitska ličnost. Njegova mladost i spektakularni vojni uspesi doveli su ga do toga da je gotovo isključio sve druge aspekte života i počeo da veruje za sebe da je bog na zemlji. Vortington iznosi stav da je Aleksandra pokvarila moć i da je on zbog ličnih ciljeva žrtvovao imperiju koju je njegov otac stvarao. Uloga kralja Filipa II, Aleksandrova težnja ka sopstvenoj božanstvenosti i njegov propust da se oženi i obezbedi političkog naslednika, otkrivaju se kao ključni faktori njegovog pada, kao i haosa i krvoprolića koji su usledili posle njegove smrti.

Vortington nastoji da odgovori na pitanja koliko je zaista veliki vođa koji je odgovoran za smrt desetina hiljada ljudi; vladar kome je draže stalno ratovanje od života u miru; čovek koji veruje da je bog, koji je ubija svoje prijatelje i lakomisleno stavlja na kocku živote svojih vojnika?

Knjige autora

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu