Piter Šeridan (Peter Sheridan)

Piter Šeridan je jedan od najznačajnijih savremenih irskih dramskih pisaca, pisac scenarija, glumac i filmski režiser. Skupa sa svojim bratom, režiserom Džimom Šeridanom, Piter Šeridan je pomogao u osnivanju dablinskog avangardnog pozorišta Project Arts Centre. Drame Pitera Šeridana se izvode u svim vodećim pozorištima, ukljućujući londonski Royal Court Theatre i dablinski Abbey Theatre. Za svoj dramski rad Šeridan je dobio brojne prestižne nagrade u Irskoj, uključujući Rooney Prize za irsku književnost i Abbey Theatre Bursary.
Najpoznatije drame Pitera Šeridana su The Libery Suit, Emigrants, Dairy of a Hunger Strike i najnovija Finders Keepers iz 2004.
Iako nije toliko slavan kao njegov brat (koji je poznat po filmovima U ime oca”, “Moje levo stopalo”, dobitnik Oskara), Piter Šeridan se takođe bavi filmom. Za kratki film “The Breakfast” dobio je Prix Arte Europe 1998. godine.
Piter Šeridan je odrastao u siromašnoj poridici sa sedmoro dece u severnom Dablinu, i prvi je gimanzijalac iz svoje srednje škole koji je primljen na univerzitet. Šeridanova dva memoara govore o dečaštvu u Dablinu: “44: Doublin Made Me” i “Forty-seven Roses”, o njegovoj porodici, posebno o problematičnom braku njegovih roditelja.
Tako mnogo nje je Šeridanov prvi roman, koji je doživeo više izdanja od 2003. kada je prvi put objavljen. I njegova radnja je smeštena u Dablinu i u njemu se Šeridan bavi socijalnim temama.”

Njegova izdanja:

Tako mnogo nje

308 din

200 din

Opširnije...