Skip to content Skip to footer
Ćir | Lat

Poziv na saradnju

Posudite nam neku staru zaboravljenu knjigu srpskog pisca…

Portalibris je izdavačka kuća koja se trudi da se neprestano razvija i da nalazi, odnosno otkriva nove književne talente, čije romane objavljuje.  Takođe, pokušavamo da i iz prošlih vremena otrgnemo od zaborava kvalitetne pisce i njihova dela. Uvek smo se trudili da sa svojom publikom održavamo kontakt i ovom prilikom i na ovom sajtu šaljemo jedan apel svim ljubiteljima pisane reči da nam šalju svoje predloge koje bi pisce i njihova dela voleli da vide u izdanju Portalibrisa. Ovo se odnosi na naslove koji se više ne mogu pronaći po knjižarama, pa čak ni na rafovima antikvarijata. Možda vi, dragi naši pratioci, imate neku staru knjigu u sopstvenoj, kućnoj biblioteci. Pozivamo vas da nam predložite, ili čak pošaljete neku takvu knjigu, a mi ćemo vaše ime istaći u novom, umivenom izdanju tog dela. Jer lepo se lepim vraća.

Ukoliko nama poklonite svoje stare primerke knjiga zaboravljenih srpskih pisaca koje će nam poslužiti kao ideja, a koje se uklapaju u naš izdavački program, mi ćemo vas nagraditi zahvalnicom štampanom u knjizi i novim primerkom knjige iz edicije Otrgnuto od zaborava.

Moramo da se pohvalimo da je ova edicija uspešno vratila na police i u domove dela mnogih autora kao što su Milutin Uskoković, začetnik beogradskog romana, Pera Todorović, savremenik i beležnik srpsko-turskih ratova za oslobođenje, Lazar Komarčić, začetnik fantastike kod nas, Dragutin Ilić, autor prve domaće naučnofantastične drame, Svetozar Ćorović, Milorad Šapčanin, Stojan Živadinović.

Važno je napomenuti i to da su mnogi pisci zaboravljeni zbog političke nepodobnosti u svoje vreme, preoštrih sudova kritičara savremenika, zbog kratkog stvaralačkog i životnog veka – a ništa od pomenutog nije u direktnoj vezi sa objektivnim kvalitetima njihovog dela. Takvim zapostavljanjem i zaboravljanjem srpska književnost ostaje bez mnogih izuzetnih autora i dela. Tužno je što današnji čitaoci čak i ne prepoznaju imena mnogih pisaca koji su bili u svetskim književnim krugovima, školovali se u inostranstvu, ostavili dokumentarne beleške bez kojih i ne bismo mogli da zamislimo neka prošla vremena.

Portalibris želi da vrati na scenu i dela zaboravljenih književnica – začetnica našeg kvalitetnog ženskog pera. Već smo izdali knjige Milice Janković i Jelene Dimitrijević i nameravamo da sa tim nastavimo pa su predlozi damskog stvaralaštva takođe dobrodošli.

Mnogi nepravedno zaboravljeni i zapostavljeni srpski pisci iz prošlosti apsolutno zaslužuju da ih čitamo i da ne padnu u zaborav usled propadljivosti papira na kome su štampana njihova dela. Podržite naš projekat spasavanja i čuvanja dela naše kulturne baštine.

Preporučite nam knjigu

Koje delo želite da otrgnete od zaborava?

  0
   0
   Vaša korpa
   Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu