Skip to content Skip to footer

Позив на сарадњу

Посудите нам неку стару заборављену књигу српског писца…

Порталибрис је издавачка кућа која се труди да се непрестано развија и да налази, односно открива нове књижевне таленте, чије романе објављује.  Такође, покушавамо да и из прошлих времена отргнемо од заборава квалитетне писце и њихова дела. Увек смо се трудили да са својом публиком одржавамо контакт и овом приликом и на овом сајту шаљемо један апел свим љубитељима писане речи да нам шаљу своје предлоге које би писце и њихова дела волели да виде у издању Порталибриса. Ово се односи на наслове који се више не могу пронаћи по књижарама, па чак ни на рафовима антикваријата. Можда ви, драги наши пратиоци, имате неку стару књигу у сопственој, кућној библиотеци. Позивамо вас да нам предложите, или чак пошаљете неку такву књигу, а ми ћемо ваше име истаћи у новом, умивеном издању тог дела. Јер лепо се лепим враћа.

Уколико нама поклоните своје старе примерке књига заборављених српских писаца које ће нам послужити као идеја, а које се уклапају у наш издавачки програм, ми ћемо вас наградити захвалницом штампаном у књизи и новим примерком књиге из едиције Отргнуто од заборава.

Морамо да се похвалимо да је ова едиција успешно вратила на полице и у домове дела многих аутора као што су Милутин Ускоковић, зачетник београдског романа, Пера Тодоровић, савременик и бележник српско-турских ратова за ослобођење, Лазар Комарчић, зачетник фантастике код нас, Драгутин Илић, аутор прве домаће научнофантастичне драме, Светозар Ћоровић, Милорад Шапчанин, Стојан Живадиновић.

Важно је напоменути и то да су многи писци заборављени због политичке неподобности у своје време, преоштрих судова критичара савременика, због кратког стваралачког и животног века – а ништа од поменутог није у директној вези са објективним квалитетима њиховог дела. Таквим запостављањем и заборављањем српска књижевност остаје без многих изузетних аутора и дела. Тужно је што данашњи читаоци чак и не препознају имена многих писаца који су били у светским књижевним круговима, школовали се у иностранству, оставили документарне белешке без којих и не бисмо могли да замислимо нека прошла времена.

Порталибрис жели да врати на сцену и дела заборављених књижевница – зачетница нашег квалитетног женског пера. Већ смо издали књиге Милице Јанковић и Јелене Димитријевић и намеравамо да са тим наставимо па су предлози дамског стваралаштва такође добродошли.

Многи неправедно заборављени и запостављени српски писци из прошлости апсолутно заслужују да их читамо и да не падну у заборав услед пропадљивости папира на коме су штампана њихова дела. Подржите наш пројекат спасавања и чувања дела наше културне баштине.

Препоручите нам књигу

Које дело желите да отргнете од заборава?

  Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
  Your subscription could not be saved. Please try again.
  Успешно сте се пријавили.
  0
   0
   Ваша корпа
   Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу