Živorad Vukosavljević: „Prva krila (roman o Kluzu)”

Period sredine dvadesetog veka u istoriji sveta obeležio je drugi po značaju događaj koji je, shodno tome, ostavio traga u svim sferama društva. Drugi svetski rat i sva zbivanja koja su ga izazvala i prethodila mu, kao i ona koja su ga pratila, predstavljaju nesumnjivo najstrašnije i najmonstruoznije događaje, do tada neviđene u istoriji čovečanstva. Takvi događaji ostavili su velikog traga i u srpskoj književnosti dvadesetog veka.

U duhu socijalnog realizma o događajima s polovine dvadesetog veka Živorad Vukosavljević piše svoj roman Prva krila iliti, kako je sam istakao u podnaslovu, roman o učesniku Narodnooslobodilačke borbe i narodnog heroja Jugoslavije, koji je uz Rudija Čajaveca, bio jedan od pionira srpskog vazduhoplovstva – roman o Franji Kluzu. Iz tog razloga Vukosavljević je simbolično svoj roman naslovljava upravo tako – Prva krila.

Prvi put se u srpskoj književnosti govori o junacima koji su se borili odozgo, sa nebeskih visina i svoj život izlagali dvostrukoj opasnosti, i u toj svojoj borbi i srčanosti delovali veličanstveno. Takvi su upravo glavni likovi ovog romana – Kluz, Čajavec, Milan, ali i čuveni profesor Milovan, koji Prva krila povezuje i sa drugim Vukosavljevićevim romanima, kao što je Stari pilot.

Roman Prva krila podeljen je na tri dela, u skladu sa vremenskim razmakom koji ih razdvaja. Sva tri dela povezuje jedan lik, koji je najdominantniji i kome je roman posvećen, te je s te strane Živorad Vukosavljević svom romanu, pored socijalnog obeležja, dao i portretsko određenje. Kluz je predstavljen kao načelo pravde, hrabrosti, borbenosti i simbol dobrote. Istorijska ličnost kojoj do tada nije bilo posvećeno puno pažnje i koja je u jednoj meri ostala u senci svojih oponenata – Ante Pavelića (Poglavnika). Predstavljena je borba do krajnjih granica, borba koja vredi i po cenu života, jer ništa nije tako vredno kao oslobođenje i pobede pravde na ovom svetu, i Franjo Kluz kao personifikacija te pravde i srčanosti.

S druge strane, s obzirom da prati istorijske događaje na tlu nekadašnje Jugoslavije, a donekle i na globalnom planu, Prva krila možemo svrstati i u istorijske romane, te, imajući to u vidu, možemo reći da roman ima trostruko određenje i time još više dobija na svom značaju. Krvoločna i animalistička slika ustaša, kojima nije posvećeno puno pažnje u srpskoj književnosti, kod Vukosavljevića je predstavljena upravo u svom pravom svetlu – bezobzirnom, neljudskom i bezosećajnom. Na taj način Vukosavljević još više ističe veličanstvenost boraca za oslobođenje.

Svojim romanom Prva krila Živorad Vukosavljević unosi sasvim drugačiju tematiku u srpskoj književnosti ali isto tako i perspektivu posmatranja određenih istorijskih događaja.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge zanimljivi istorijski romani, kao što su: Stojan Živadinović (Karađorđe, Hajduk Veljko, Vujica Vulićević), Anđelko Krstić (Trajan), Simo Matavulj (Uskok), Bogoboj Atanacković (Dva Idola), Dragutin Ilić (Hadži Đera) i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Sva dela Živorada Vukosavljevića možete pronaći OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *