Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U pripremi tri kultne knjige srpske književnosti

U pripremi tri kultne knjige srpske književnosti

U okviru edicije Otrgnuto od zaborava Poralibris je izdao još nekoliko kultnih romana. Memoari Prote Mateje Nenadovića predstavljaju jedinstven dokumentarni spis koji čuva duh prošlog vremena, svedočanstvo je o jednom istorijskom periodu, i knjiga koja nas smešta među svetske literature.

Seoska učiteljica Svetolika Rankovića je klasićni realistički roman koji se bavi motivom žene koja radi, što je pojava koja se kod nas relativno kasno javlja, a talentovani pisac proučava ga kroz opasnosti koje vrebaju, dileme junakinje, odnos sredine prema toj novoj ženskoj ulozi. Govori i o muško – ženskim odnosima i svedoči o sporom procesu izjednačavanja prava polova kod nas, što je vrlo aktuelna tema danas.

 

Prve žrtve, roman Andre Gavrilovića, gotovo da je bio sasvim je zaboravljen. Knjige nema u bibliotekama ni u knjižarama. Ovo delo je zaista zahvaljujući Portalibrisu sačuvano od zaborava. Gavrilović, srpski pisac, istoričar i istoričar književnosti kao gimnazijalac pisao je članke za Srpske ilustrovane novine i Zadrugu. Učestvovao u držanim političkim misijama od 1914., a posle Prvog svetskog rata u Francuskoj je održao niz predavanja o kulturnoj istoriji Srba.Svoj književni rad započeo je pišući pesme. Kasnije je objavio nekoliko romana i zbirku pripovedaka. Prve žrtve je roman inspirisan srpskom viteškom prošlošću.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu