„Stari pilot”, Živorad Vukosavljević

Živorad Vukosavljević (1905–1963), pilot jugoslovenskog vazduhoplovstva u periodu pre Drugog svetskog rata, jedan je od prvih srpskih pisaca koji u domaću književnost unosi zanimljivu temu pilotiranja. Ova tema u trenutku kada Vukosavljević piše svoju prozu posve je nova i na nivou svetske književnosti; podsetićemo se samo da je Malog princa Antoan de Sent Egziperi objavio 1943. godine.

Posle avionske nesreće koju je doživeo 1939. godine kada se njegov avion srušio u blizini Mostara, Živorad Vukosavljević se potpuno posvetio književnosti, pišući prevashodno romane i pripovetke namenjene deci. U toku svoje bogate književne karijere objavio je veliki broj dela, od kojih su najpoznatiji romani: Pilot potporučnik Knap brani Beograd (1939), Sudar u vazduhu (1940), Prva krila (1956), Eskadrila nad pustinjom (1962); zbirke pripovedaka: Mladost i krila (1957) i Priče o pilotima (1960); i romansirana biografija: Mihailo Petrović, prvi srpski avijatičar (1954).

U središtu romana Stari pilot Živorada Vukosavljevića nalazi se nastavnik vojne vazduhoplovne škole Milovan, dobar ali pomalo prostodušan i naivan čovek, i njegov razred mladića, budućih pilota. Izazovi odrastanja i mladosti, sticanja profesionalnih, ali i životnih znanja i veština, stasavanja i osamostaljivanja, prvog zaljubljivanja, samo su jedan aspekt ovog romana. Drugi, onaj koji romanu daje posebno melanholičnu, pa i pesimističku crtu, govori o neminovnosti života, o starenju i umiranju. Zbog toga se samo donekle o romanu Stari pilot može govoriti kao o bildungsromanu.

Stari pilot, nastavnik Milovan se bori da svoje učenike, buduće pilote-lovce, nauči ne samo pilotskoj veštini nego i, važnije, pravim životnim vrednostima u nepravednom svetu sebičnih karijerista, koji neće prezati ni od najpodlijih postupaka samo da bi osigurali svoje pozicije. Roman Stari pilot nas uči da je za pilota važno da bude hrabar, izdržljiv, spretan i vešt, ali još više da bude požrtvovan, nesebičan i pravi prijatelj svojim kolegama. Veliki broj priča o svom odrastanju, školovanju, mladosti, odnosno „starim danima”, koje nastavnik Milovan rado priča svojim učenicima, a koje ovi sa zanimanjem slušaju, predstavljaju primere ispravnih, odnosno pogrešnih postupaka i posledica koje one nose, a koje često mogu biti fatalne. Ali, još važnije, te priče su zapravo pokušaj da se ponovo oživi i vaspostavi taj raniji, uspešniji i bolji period srpskog vazduhoplovstva, kada nije sve posmatrano kroz materijalnu dobit.

I roman Stari pilot, kao i ostali romani Živorada Vukosavljevića, donose nam prizore dramatičnih i spektakularnih borbi u vazduhu, ali i neočekivanih, veličanstvenih pejzaža i opisa prirode date iz neuobičajene, „ptičje” perspektive.

 

Pored romana Živorada Vukosavljevića u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačka kuća Portalibris izdala je i druga, manje poznata dela za decu i mlade, kao što su: Milica Janković (Žuta porodica i druge priče), Narodne novele, Srpske narodne priče i bajke, Dositej Obradović (Basne) i mnoge druge.

Sva dela ovog autora možete videti  OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *