SJAJNI UTISCI SA SAJMA U PORTALIBRISU

Portalibris je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu bio u znaku domaćih autora. Posetioci su imali priliku da po povoljnim cenama kupe nove naslove već proslavljenih autora. Aleksandar Teši obradovao je fanove novom knjigom, futurističkom orvelovskom satirom 2084., koju je svakodnevno u popodnevnim časovima potpisivao.

Miloš Petković ovoga puta ponudio je ljubiteljima žanrovske literature priču o najpoznatijim srpskim vampirima Tajna stare vodenice, a pomenuta stvorenja su  u subotu 31. oktobra lično gostovali na Portalibrisovom štandu(zapravo bili su to prerušeni glumci  među kojima i muzičar Oliver Katić). Nebojša Petković predstavio je reizdanje prvog dela svoje trilogije: Potraga – Poslednji grad, kao i novi nastavak: Rat.

Redu Portalibrisovih pisaca fantastike pridružio se Dušan Bulić sa romanom Crni hrast koji je publika prihvatila sa oduševljenjem kao prvu priču o srpskim Gunisima

Prva praistorijska avantura – Vinča, znamenje bogova, autora Ivana Drajzla obrdovala je ljubitelje avantura iz davnina kao i poštovaoce istoije i arheologije. Kupci su uz knjigu dobijali figurine iz vinčanskog doba – drvene replike kamene skulpture pod nazivom pločnička glava , što je bio poklon i podrška nalazišta u Pločniku. Julka Kuzmanović Cvetković iz te ustanove govorila je na Drajzlovoj sajamskoj promociji i još više zainteresovala publiku za ovu knjigu.

Pravo sa sajma u Frankfurtu na beogtradski je stigla i spisateljica Slavica Mastikosa čije su obe knjige Tri hleba nasušna i Tri hleba nasušna na polici vremena oduševila pre svega čitateljke koje su autoku želele da upoznaju,

da se sa njom fotografišu i raspitaju se o narednim naslovima. Prvi kupci na poklon su dobili predivne čestitke ukrašene u skladu sa koricom knjige – radove korisnika Ustanove S za decu ometenu u razvoju Sremčica, a ostali posetioci štanda mogli su njihove živopisne čestitke da kupe i time pomognu rad  kreativne radionice koja ima terapijsku svrhu kao i inkluzivne ciljeve.

Slavica Mastikosa je ne promociji obećala nastavak saradnje i druženja sa korisnicima te institucije, a  imala je i nekoliko nastupa sa udrženjem književnika Sedmica čiji je dugogodišnji član i koordinator za maticu.

Proslavljeni pisav Veroslav Rančić, čija je knjiga Ubistvu u predsedništvu Srbije očigledno izvesna opasnost za predstavnike medija pa nisu smeli o njoj mnogo da govore i pišu, bio je rado viđen pisac na štandu, a mnogi čitaoci pohrlili su da što pre nabave svoj primerak tog intrigantnog trilera, sa potpiisom autora.

Zvanično je proglašen pobednik Portalibrisovog konkursa Vrata knjige Mirko Mladenović čija je kniga Bio jednom jedan narod takođe bila među najtraženijim. Na promociji je, pored tog novootkrivenog pisca, učestvovala i skupina autopra koji su slali rukiopise inspirisane gradskim životom i čije su sjajne priče obuhvaćene zbirkom Priče sa gradskih ćoškova. Svi oni su po prvi put javno govorili pred publikom a zatim potpisivali knjige čitaocima. Među njima je bila i spisateljica Jovana Ristić koja se našla u ulozi priređivača zbirke a potpisivala je i svoje romane Devedsete u kraju i Znaš ti ko sam ja? čija popularnost ne jenjava. Najavljen je i novi krug konkursa o čemu će više detalja biti na ovom sajtu uskoro.

Važno je pomenuti da su na štandu Portalibrisa bili i naslovi kineskog nobelovca Mo Jana, spisateljice Džang Jueran, serijal knjiga o Francuskinjama, novi nastavak priče o mališanima koji pokušavaju da istreniraju roditelje: Matorci me izluđuju.

Snižene cene i ponuda knjiga po simboličnoj ceni od 100 dinara privukli su čitaoce, te je Sajam 2015.za Portalibris svakako bio jedan od najdinamičnijih tokom  poslednjih godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *