PREDSTAVA „DEVEDESETE U KRAJU” U DOMU OMLADINE

Mladi glumci za mladu publiku razbijaju iluzije o devedesetima

Knjiga „Devedesete u kraju”, koja je pre nekoliko godina kada je izašla skrenula pažnju javnosti i mladog sveta, sada je dobila dramsku formu – 26. i 27. februara u Domu omladine u Beogradu premijerno će biti prikazana istoimena predstava u izvođenju Studija Centar, koji vodi diplomirani glumac Nenad Radović.  U središtu priče je mlada devojka, Milica, koja uz svoju najbolju drugaricu Minju odrasta devedesetih, u  vreme nemaštine, ratova, sankcija, i upoznaje fenomene tog doba – čezne za skupim patika, odlazi na splavove, zaljubljuje se u opasnog momka… Mladi glumci, tumačeći junake ove priče, gledaocima, pre svega svojim vršnjacima, prikazaće neobičnosti, ali i naličje devedesetih, koje su danas postale ulepšani mit, i pokušaće da razbiju iluziju o zabavnom i uzbudljivom životu u to vreme, kome se današnji mladi dive i pokušavaju da oponašaju svoje vršnjake iz tog zlog doba.

Представа „Деведесете у крају” по роману Јоване Ристић

Твој крај, твој град, твоје деведесете… Какве су биле? Ово је моја прича. Испричала ју је Jovana Ristic, a сада ће то учинити Studio Centar у Дому омладине 26. и 27. фебруара, од 20 сати. Music by: audionautix.com.

Posted by Portalibris on Wednesday, February 19, 2020

Stvarajući dramatizaciju romana Jovane Ristić, koji se u svoje vreme našao u najužem izboru za nagradu „Proza na putu”,  Nenad Radović uneo je u dramsku formu istorijski kontekst, dokumentarne snimke o ratu i strahotama tog doba,  pojačao jake emocije i pogrešna uverenja mladih o životu, ljubavi, prijateljstvu. Posebna prednost ove predstave je u tome što će junake, koji i imaju između četrnaest i osamnaest godina, tumačiti upravo mladi glumci tog doba, pa će se dobiti vrlo verna interpretacija. Očekuje se da će predstavu organizovano gledati učenici srednjih i viših razreda osnovnih škola, ali i odrasla publika kojoj su devedesete obeležile deo života.

Predstava „Devedesete u kraju” je i svojevrsni  pokušaj da se današnje mlade generacije – milenijalci, zavisnici od mobilnih telefona i računara – nagovore na pozorište i knjige, da shvate kako postoje kulturni sadržaji koji su za njih pre svega zanimljivi, jer se bave temama koje ih zanimaju: ljubav, prijateljstvo, uspeh, opasnosti, droga, a istovremeno su korisni, poučni i imaju umetničke vrednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *