Portalibrisova spisateljica dobitnica nagrade „Rastko Petrović” za 2020. godinu!

Matica iseljenika i Srba u regionu saopštila je ovogodišnje dobitike književne nagrade „Rastko Petrović“ za 2020. godinu. Među njima je i Portalibrisova spisateljica Ljiljana Banjanin Vukić s romanom za decu Čavrljanje po svetu, u kategoriji najbolje prozno delo za decu objavljeno u protekloj godini. Ova prestižna nagrada ima dugu tradiciju: od 1996. godine Matica iseljenika i Srba u regionu dodeljuje nagradu „Rastko Petrović“, u četiri kategorije, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Ljiljana Banjanin Vukić je rođena u Beogradu, diplomirala je engleski jezik i književnost, a veći deo svog života provela je u Nemačkoj, gde je radila kao prosvetni radnik, prvo u nemačkoj školi, a kasnije kao osnivač takozvane prelazne i dopunske nastave za našu decu. Otvorila je više školskih punktova i klubova na teritoriji Ofenbaha i Frankfurta, uređivala dečju stranicu u Večernjim novostima, bila stalni dopisnik Prvog programa Radio Beograda.Objavila je veliki broj proznih i poetskih knjiga, za decu i za odrasle. Osnivač je i organizator mnogobrojnih književnih i umetničkih programa i manifestacija.

 

Izdavačka kuća Portalibris do sada je objavila roman Ljiljane B. V. o životu „gastrabajtera” koji možete pronaći na linku.

 

Bez imalo patetike i pretenzije da idealizuje život naših gastarbajtera, a ni da ga potamni, Ljiljana Vukic je uspela da ga u ovoj knjizi jednostavno zaustavi i sacuva kao cvet u herbarijumu. Nostalgija, tuga, groteska, humor, drama… Vesna Aleksić, pisac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *