Portalibris na Sajmu knjiga 2019!

Ovogodišnji Sajam knjiga održaće se u Beogradu, od 20. do 27. oktobra. Izdavačka kuća Portalibris ponosna je što će ove godine predstaviti niz novih izdanja, kako domaćih autora, tako i reizdanja u okviru čuvene edicije Otrgnuto od zaborava!

Domaća izdanja koja vas očekuju su:

 Dušan Paučković, Ravan – roman prvenac mladog beogradskog autora Dušana Paučkovića. Ovo je fascinantni naučnofantastični roman koji govori o tri dimenzije, tri ravni ljudskog postojanja.  Davno, pre deset hiljada godina, jedan starac pronašao je put u drugu dimenziju planete Zemlje, put na Astralnu Ravan. Od tada, ona je dom najnaprednije ljudske civilizacije, civilizacije Samrata, čija je osnovna svrha otkrivanje najvećih misterija ljudskog roda i odbrana naše planete. Sve do trenutka kada Bog umre. Oslabljeni unutrašnjim razdorom i urušenim odnosima, Samrati će morati da tragaju za istinom dok je građanski rat na pomolu.

Ljiljana Banjanin Vukić, Između sna i jave – nova zbirka pripovedaka o životu srpskih gastarbajtera u Nemačkoj iskusne spisateljice, zasnovana na ličnom iskustvu i posmatranju života u jednoj stranoj zemlji.

Bez imalo patetike i pretenzije da idealizuje život naših gastarbajtera, a ni da ga potamni, Ljiljana Vukić je uspela da ga u ovoj knjizi jednostavno zaustavi i sačuva kao cvet u herbarijumu. Nostalgija, tuga, groteska, humor, drama…Svega ima u pojedinacnim sudbinama.

Čežnja za boljim životom, za zaradom, za blagostanjem ima veliku cenu koja se ne ispostavlja odmah. Ljiljana sve navodi, od prvog sna do grube jave, piše istoriju jednog doba koja se prelamala kroz pojedinačne živote i likove, što prenosi jaku emociju na onog ko ih prati. I upravo ta nepretencioznost i namerno izostavljanje opisa emocija, upravo taj kroki brzo i verno zabeležen, izaziva snažne emocije kod čitalaca.

Vesna Aleksić, pisac

Veroslav Rančić, Poslednja ljubav predsednice Srbije – novi roman priznatog srpskog pisca, u kome se mešaju elementi trilera i ljubavne priče u krugovima visoke političke elite.

Hana Samardžić je predsednica Srbije, jedna od onih jakih žena koja je uspela da se izbori za rodnu ravnopravnost, a da pritom sačuva idiličan privatni život – skladan brak sa svojim suprugom u kome još uvek tinja vatra strasti, snažne veze sa prijateljicama, sa kojima uživa, razmenjuje mišljenja i ženske mudrosti. Baš u trenutku kada je na putu da dobije najveću počast u karijeri – Nobelovu nagradu, u Haninom životu događaju se obrti koji će joj pokazati da život nije tako lak i idiličan, i da nije baš sve kao što izgleda…

  Vladimir Đurđić, Uroševe hronike: Gospodari i župani – pseudoistorijski roman čija je radnja smeštena u prednemanjićku Srbiju. Veliki župan Raške Stefan Nemanja obilazeći zemlju, sticajem okolnosti, pronalazi letopis brata od strica njegovog oca Zavide. Jedino što je veliki župan do tada znao o čoveku koji se zvao Uroš je da je imao veliki uticaj na čudnu sudbinu svoje porodice, ali u letopisima otkriva i da istina i činjenice mogu da se posmatraju i na drugačiji način. Uroševe pustolovine iz rane mladosti, spoznaja ljubavi, otkrivanje ljudske prirode i porodični odnosi koji su zbog vlasti veoma opterećeni, prikazuju jedno vreme u Raškoj kada su preci Stefana Nemanje počeli da stvaraju delo koje su nekoliko decenija kasnije zaokružili on i njegovi sinovi.

Vladislav Radak, Knjiga – naučnofantastični, postapokaliptični roman čija se radnja jednim delom odvija u daljoj budućnosti, drugim u sadašnjosti. Godina je 2076. u Seulu, jednom od preostalih gradova na svetu nakon apokaliptičnog događaja koji je promenio sve. Čovek je neraskidivo vezan za mašine, ekrani su svuda, sve se odvija u tačno isplaniranom trenutku, nema emocija, ali ni bolesti ni smrti… Život mladića Konstantina, koji stvari ne prihvata zdravo za gotovo, iskomplikovaće se i povesti ga u avanturu koja će ga dovesti do neverovatne mašine – Alkubijer drajva. Uporedo sa njegovim dramatičnim i turbulentnim danima, odmotava se i priča o životu družine dečaka u Provansi u nekom drugom vremenskom trenutku. Šta se zapravo dešava otkriće čitalac koji se upusti u ovu avanturu čitajući Knjigu, jer, posle svega, knjiga je… ali to ne smemo da otkrivamo.

Marija Milojević, Sve što nam je prošlost donela –  ljubavni roman sa elementima trilera mlade i talentovane spisateljice.

 Jedna ljubav. Jedna laž i izdaja. Pitanje nasledstva i pokušaj da se ispravi nepravda. Suviše uspomena i misteriozne prošlosti.

Sve to sasvim vešto skrivale su mermerne zidine Plavog dvora, a kapija ispred zapadnog krila kraljevskog kompleksa pamtila je tragičnu smrt mladih roditelja i njihovog sina. Te zvezdane noći, devojčica je posmatrala svoju porodicu kako umire ni ne sluteći šta joj ta sudbina donosi. Jednu deceniju kasnije, sada odrasla Elizabeta Andrejević, poznata slikarka i naslednica dinastije Đorđević, i dalje poštuje obećanje koje je sebi davno dala: nikada više neće steći pravog prijatelja, niti se zaljubiti. Uspešno beži od veza i uspomena koje joj dvor budi.

Dejan Marković, poznati detektiv koji je veći deo svog detinjstva proveo na Plavom dvoru, mrzeo je Elizabetu ceo svoj život. Kada im surova ubistva ukrste puteve, Dejan počinje da se pita da li je ona zaista onakva kakvom ju je oduvek zamišljao…

Hoće li se istorija Plavog dvora ponoviti? Hoće li ljubav ovoga puta nadigrati sudbinu?

Čudesne sudbine, putevi i traganje prožeti istorijom kraljevske porodice motivisaće vas da zavirite u sebe i da se već na prvim stranicama ove knjige zapitate o mnogim odlukama koje menjaju ljudske živote. Neverovatan zaplet nas podstiče da se zapitamo kolika je naša moć nad trenutnim životnim situacijama koje nam je prošlost donela, i kako da odredimo jasne granice izazova sa kojim se trenutno suočavamo. Roman se hrabro hvata ukoštac sa mnogim životnim pitanjima koja često postavljamo sami sebi i koja nas vode ka ciljevima koji određuju naš životni put. Uživaćete!

Stanko Stojiljković, glavni urednik časopisa „Nova Galaksija”

Boris Rašeta, Mustafa Golubić i Pavle Bastajić,Staljinove ubice – dokumentarna proza, koja razdvaja istinu od mitova koji okružuju sudbine Mustafe Golubića i Pavla Bastajića. Ko je bio Mustafa Golubić? Razočarani učesnik atentata na poslednjeg Obrenovića, najopasniji Staljinov likvidator sumnjivih članova komunističke partije, ubica Lava Trockog,  tajni ljubavnik Fride Kalo i mnogih lepotica širom sveta – ili sve to donekle… Zašto je Pavle Bastajić, svršeni student prava u Lozani, odabrao put kolaboracioniste i ubice? Kako je na Balkanu realizovana Crvena revolucija i da li je nje uopšte bilo? Šta je legenda, a šta istina, i da li je sve što su nas učili zaista tako…

Posebno smo ponosni na reizdanja zaboravljenih srpskih pisaca i njihovih dela, koja sada broje skoro dve stotine naslova – od čega su gotovo dve trećine knjiga objavljene ove sajamske godine. U okviru edicije Otrgnuto od zaborava posebno izdvajamo književne kritike Jovana Skerlića Domaći i strani pisci i knjige u sedam delova, istorijske studije Stojana Novakovića, te zaboravljene srpske književnice: Milicu Janković, Anđeliju Lazarević, Ljubicu Radoičić, Jelenu Dimitrijević i Danicu Marković. Tu su i klasici srpske književnosti, uključujući i školsku lektiru: Petar Kočić, Bora Stanković, Stevan Sremac, Bransilav Nušić, Jovan Sterija Popović i mnogi drugi.

Ediciju Otrgnuto od zaborava obogatili smo i jednim naročitim izdanjem. U pitanju su celokupna dela Rastka Petrovića – uz Miloša Crnjanskog i Ivu Andrića, nesumnjivo najvećeg srpskog književnika prve polovine 20. veka. Portalibris je u okviru svoje edicije Otrgnuto od zaborava objavio u osam knjiga celokupna dela Rastka Petrovića – romane Burleska Gospodina Peruna Boga Groma, Sa silama nemerljivim i Ljudi govore, Dan šesti, knjige poezije Otkrovenje i Poezija, putopisnu prozu Putopisi i Afrika, esejističke i kritičke radove u knjizi Eseji i članci. Stvaralaštvo Rastka Petrovića neizmerno je značajno zbog uobličenja srpskog modernizma, ali i unošenja avangardnih književnih odlika u srpsku književnost.

Ove godine ćemo imati dve promocije na Sajmu knjiga:

Ponedeljak, 21. oktobar, od 12 časova u sali „Vasko Popa” – predstavljanje ovogodišnje domaće produkcije Portalibrisa.

Utorak, 22. oktobar, od 12 časova u sali „Vasko Popa” – predstavljanje knjige Između sna i jave Ljiljane Banjanin Vukić.

Domaći autori će potpisivati knjige i razgovarati sa čitaocima u terminima koje ćemo kasnije precizirati i objaviti na našem sajtu portalibris.rs.

Za našu čitalačku publiku pripremili smo značajne, sajamske popuste koji će se kretati od 30% pa sve do čak 90%, kao i posebnu akciju „1+1”  – uz svaku kupljenu knjigu poklanjamo naslov po izboru. Takođe, pojedini izabrani naslovi biće dostupni po simboličnoj ceni od 100 dinara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *