Роман о господарима неба, првим српским војним пилотима: „ПИЛОТ-ПОТПОРУЧНИК КНАП БРАНИ БЕОГРАД” Живорада Вукосављевића

Име Живорада Вукосављевића (1905‒1963), српског писца и војног пилота, једног од првака југословенског ваздухопловства, данашњим читаоцима није толико познато. Пре Другог светског рата био је војни пилот, али је након несреће у којој се његов авион срушио крај Мостара остао инвалид, те се након тога посветио књижевности и новинарству. Његов брат Бранко Вукосављевић је, такође, био војни пилот, и то изузетно вешт, али је несрећно погинуо са само 32 године. Претпоставља се да су многа дела Вукосављевића посвећена брату Бранку, као и да су заснована на Живорадовим и Бранковим пилотским доживљајима. Живорад Вукосављевић је написао многе романе и приповетке за децу и одрасле из живота авијатичара и дела о развоју ваздухопловства у бившој Југославији, а први је у српској књижевности који се бавио овом темом.

„Пилот-потпоручник Кнап брани Београд” (1939) је један од првих дела Живорада Вукосављевића у које је уткао авијатичарске авантуре и верно дочарао авијатичарске акробације, живот у касарни, прве љубави младих пилота. „Пилот-потпоручник Кнап брани Београд” је роман о авантурама младог војног пилота Кнапа, најхрабријег и највештијег у својој класи. Аутор је врсни познавалац авијатике, те ће читаоци веродостојно осетити како је бити „господар неба”. Неустрашив на небеском пространству, а спутан и збуњен на земљи, Кнап се носи са људском сујетом, завишћу, суровим сазревањем у војсци и неоствареним љубавним чежњама према лепотици Бели. Овај топао, узбудљив роман ће вас држати у неизвесности до последње странице, а Кнапове идеале, високе циљеве, али и несигурност ћемо открити у свакоме од нас.

Роман је првенствено намењен за децу и младе, али отвара важне теме који интригирају све узрасте: лекције о другарству, прве љубави, како пронаћи своје место у свету, како се помирити са светом и наћи границу између идеала и реалности, где је граница људске моћи, као и разрешавање вечите загонетке ‒ зашто изузетни појединци подносе највеће неправде?

Судбина даровитог младог пилота је исприповедана лако, динамично, искрено, а како радња одмиче, дело постаје једно од оних које не испуштамо из руку. До последње странице Живорад Вукосављевић је успео да прецизно опише стање ума једног младог талентованог човека суоченог са суровим сазревањем у свету које га не разуме, да верно дочара какав је осећај управљати машином која пара небо, да авијатичарске термине и свет пилота представи читаоцу на занимљив и разумљив начин.

Подсећамо Вас да у оквиру Порталибрисове едиције „Отргнуто од заборава” можете пронаћи и друга дела Живорада Вукосављевића, маестралног писца који и те како заслужује да се врати на читалачке полице:

„Ескадрила над пустињом”, „Прва крила”, „Судар у ваздуху”, „Како смо добили крила”, „Младост и крила”, „Приче о пилотима” и друга.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *