Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Održano književno – istorijsko veče u Narodnoj biblioteci Srbije

Održano književno – istorijsko veče u Narodnoj biblioteci Srbije

Sinoć su se u kafe – knjižari Narodne biblioteke Srbije okupili ljubitelji istorije, starobeogradskog duha i literature koja čuva uspomene na neka drugačija, prošla vremena .

Povodom knjige „Slučaj gospođe Markovićke” Dragoljuba Stojkovića vođen je razgovor o Srbiji s kraja 19.veka u kome su učestvovali autor, glavni urednik PortalibrisaDubravka Dragović Šehović i istoričar, dr Suzana Rajić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U središtu je bila glavna tema romana, priča o Jeleni Ilki Marković koja je, želeći da osveti streljanog muža, pokušala atentat na kralja Milana.

Dragoljub Stojković je opisao svoje traganje za informacijama o toj neobičnoj ženi, o njenom životu i stradanju u zatvoru, i objasnio zašto ga je baš njena sudbina inspirisala.

Iz perspektive istoričara dr Suzana Rajić govorila je o društveno – političkoj situaciji u Srbiji u vreme vladavine kralja Milana koji je pokušavao da od provincijalnog Beograda stvori svetsku metropolu. Teme su se nizale, a vidno zainteresovani posetioci su uzeli učešća u razgovoru.

Pažnju je skrenula i činjenica da se u knjizi „Slučaj gospođe Markovićke” istorija i starobeogradski duh kombinuju sa formom detektivskog, odnosno krimi romana, o čemu je govorila Dubravka Dragović Šehović, urednica Portalibrisa. Ona je ukazala na brojne kvalitete ovog dela koji ga čine pristupačnim i zanimljivim za savremenog čitaoca, objasnivši da je ovaj roman namenjen ljubiteljima istorijskih tajni i one smele književnosti kroz koju se upoznaje prošlost, društveni fenomeni i ljudski karakteri.

Ovaj prijatni interaktivni razgovor zainteresovao je prisutne da pročitaju knjigu i na najlepši način promovisao kafe – knjižaru Narodne biblioteke Srbije kao mesto za priređivanje prijatnih i zanimljivih kulturnih događanja i susreta.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu