Nin za Dragana Velikića – „Islednik” je roman godine 2015.

Nakon proglašenja užeg izbora najboljih romana u 2015. godini u kome su se našli dosadšnji dobitnici Svetislav Basara, Milisav Savić i Dragan Velikić, a pored njih i Vule Žurić, Ljubica Arsić i mlada spisateljica Dana Todorović, čitav književni svet i zainteresovana publika sa nestrpljenjem su očekivali podne 18. januara da saznaju ko će biti ovogodišnji dobitnik prestižnog priznanja. Konačno je proglašeno ime laureata – po drugi put važnu nagradu dobio je Dragan Velikić za roman „Islednik“.
Ovogodišnja dodela prilično je ustalasala javnost, kako zbog intrige da je Vladimir Kecmanović izuzet zbog dobijanja Andrićeve nagrade, tako i zbog različitih prognoza koje su se ticale pitanja da li će pobednik biti odabran shodno političkim strujama, tematici, priopadnosti određenoj književnoj grupaciji ili izdavaču.

Odabir već dokazanog vrhunskog pisca Velikića svakako potvrđuje visokoumetničke kriterijume žirija čije se obrazloženje očekuje. Nagrada će, nesumnjivo, uticati na prodaju i popularnost nagrađenog dela, ali i drugih knjiga ovog pisca, što je uvek mogućnost da određeni romani dobiju širu publiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *