„Mladost i krila” Živorada Vukosavljevića: svet viđen očima deteta

Ljubav Živorada Vukosavljevića prema svom, pilotskom pozivu, letenju i avionima razvila se kao poseban i gotovo jedinstven žanr u okviru srpske književnosti za decu. Veliki broj romana i pripovedaka autor posvećuje mladim čitaocima, na koje želi da prenese svoju strast i entuzijazam.  Među njegova najznačajnija dela ubrajaju se romani Pilot potporučnik Knap brani Beograd (1939), Sudar u vazduhu (1940), Prva krila (1956), Eskadrila nad pustinjom (1962), zbirke pripovedaka Mladost i krila (1957) i Priče o pilotima (1960), te romansirana biografija Mihailo Petrović, prvi srpski avijatičar (1954).

Zbirka priča Mladost i krila (1957) namenjena je prvenstveno deci i najmlađoj publici. Trinaest priča tematski su povezane lepotama i uzbudljivošću avijacije, letenja i avantura u vazduhu, što je jedna od osnovnih karakteristika čitavog književnog dela Živorada Vukosavljevića. Međutim, ono što Mladost i krila izdvaja od ostalih njegovih zbirki pripovedaka i romana je specifična očuđena perspektiva, jer se kao glavni likovi pojavljuju životinje i avioni kojima su pripisane ljudske osobine i osećanja.

Personifikacija kao osnovna stilska figura na kojoj su izgrađene ove pripovetke omogućava neobične zaplete i situacije koje mogu biti primamljive i za stariju publiku. Nova doživljajna perspektiva životinja i predmeta, čudna i neočekivana za odrasle čitaoce, sasvim je prirodna za dečiju imaginaciju, čiji je svet nesputan realnim mogućnostima. Zbog toga ove priče predstavljaju otvoren poziv za povratak u detinjstvo i svet mašte u kom vladaju neki drugačiji zakoni, svet sagledan iz naivne dečije perspektive.

Sve ove priče daju neobičan, očuđen pogled na ne tako lepu stvarnost, jer svet ovih priča donosi sve probleme ratnih razaranja, stradanja i opasnosti koje donosi život, ali su one, upravo zbog ove perspektive, ublažene, pa će uvek dozvoljavati trijumf principa dobra i života. Zbirka Mladost i krila čuva didaktičke principe na kojima je utemeljena sva književnost za decu, jer omogućava razgovor o vrlo ozbiljnim temama na način koji je prilagođen emotivnim i intelektualnim sposobnostima dece.

Sa druge strane, očuđena perspektiva omogućava prisustvo brojnih humorom obeleženih situacija i događaja. Takve su, na primer, priče Doživljaj malog miša, I on je ratovao…, Doživljaj u livadskoj travi, Kako je naš avion leteo sam i Smrt jednog cara u kojima se možda na najbolji način vidi dvoplanost Živadinovićevog pripovedanja. U osnovi komičnog ovih pripovedaka nalazi se nesklad između iskustva likova i čitaoca, likovi suštinski ne razumeju situaciju u kojoj su se našli, a koja je za čitaoce sasvim jasna.

Prilagođena mladima, kako sadržinom tako i stilom, ova zbirka za cilj ima da na zabavan način pruži važne etičke principe i opšte životne pouke. Ovo je najuočljivije u pripovetkama Mićin prvi let, Podvig Miće osnovca, Uspomena na Kastora, Neposlušni orlići.

Da je zbirka Mladost i krila ona u kojoj se najbolje vidi autorova posvećenost deci, sasvim jasno svedoče njegove ilustracije koje prate sve ove priče i kojima je obogaćeno ovo delo. Svojim plodnim književnim opusom usmerenim prvenstveno na mlade osobe, Živorad Vukosavljević ustanovljava se kao jedan od pravih klasika srpske književnosti za decu.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge zanimljive knjige za decu, kao što su: Narodne šaljive priče i poslovice, Milan Vukasović (Pripovetke i basne), Narodne novele, Milica Janković (Žuta porodica i druge priče), Dositej Obradović (Basne), Srpske narodne bajke i priče i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Sva dela Živorada Vukosavljevića možete pronaći OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *