Kosta Trifković – pisac koji je dramama želeo da uveseljava

Kosta Trifković (1843–1875) jedan je od najznačajnijih srpskih komediografa. Uprkos kratkom životnom veku, uspeo je da napiše komedije koje bi i današnjim čitaocima bile vrlo smešne.

Stvaralaštvo i život Koste Trifkovića vezano je za Vojvodinu. Kosta se rodio i živeo u Novom Sadu, a junaci njegovih drama upravo su bili vojvođanski Srbi toga vremena. Zanimljivo je pisanje drama nije bio prvi životni poziv Koste Trifkovića. Naime nakon okončanja školovanja, koje je Kostu Trifkovića osim Novog Sada vodilo i u Peštu i Vinkovce, postoa jeučenik Pomorske škole i postao je pomorac. No, Kostu Trifkovića ni to nije zadržalo. Upisaće studije prava u Požunu, pa će u Pešti i Novom Sadu raditi kao činovnik odnosno advokat.

Njegovo dramsko stvalaštvo nije uobičajeno za to vreme. Naime, Kosta Trifković stvara u dobu u kojem je kod Srba i dalje bio dominantan romantizam kao pravac i poezija kao žanr; no, on se okrenuo srpskoj realističkoj drami, želeći da i time doprinese razvoju srpskog pozorišta. To se naročito prepoznaje u njegovom zalaganju da se oživi Srpsko narodno pozorište.

Obimno dramsko stvaralaštvo Koste Trifkovića nastajalo je mahom u poznijim godinama njegovog života. On je bio bitna spona između drame Jovana Sterije Popovića i modernijih drama Branislava Nušića. Među petnaestak kraćih i dužih drama koje je napisao ubrajaju se i Mladost Dositeja Obradovića, Na Badnji dan, Čestitam, Školski nadzornik, Izbiračica,  Ljubavno pismo, Milo za drago, Ni brigeša, Pola vina pola vode, itd.

Kao što smo rekli na samom početku, Kosta Trifković se okrenuo opisivanju života vojvođanskih Srba. Iako je sâm Trifković čitao vrsne satiričare toga vremena, i iako je drama koja je okrenuta satiri bila svojstvena i Steriji, on nije pošao tim putem. Cilj Koste Trifkovića bio je da svoje čitaoce, kao i gledaoce predstava nasmeje. On nije „sveznajući” komediograf, koji je iznad situacije, već jedan od članova društva koji opisuje. On ih razume, te samo na osnovu njihove svakodnevnice pravi komične situacije. Otuda Trifkovićeva drama nije otišla dalje od drame intrige. Odsustvo suštinske drame karaktera oduzelo je upravo njegovim komedijama suštinski satirično-kritički pristup.

Kako je hteo da, pre svega, oveseli svoje čitaoce, najuspeliji je bio u jednočinkama i kratkim šaljivim igrama, kroz koje je njegovo igranje sa radnjom moglo imati efekta i ostvariti komični efekat.

Među delima Koste Trifkovića našle su se i Izbiračica i Čestitam, u izdanju Portalibrisa. I jedna  i druga imaju vrlo zanimljiv zaplet: Izbiračica je duhovita kratka drama zasnovana na nesporazumu oko ljubavnih odnosa nekoliko mladih ljudi, a u središtu je Malčika, mamina i tatina ljubimica, koja ne može da se odluči između više udvarača. Čestitam je neobično kratak, ali majstorski napisan komi­čni komad u kome tek udata mlada žena, Mara, pati što joj muž provodi večeri van kuće, i započinje niz neobičnih situacija…

Uz ove, u ediciji Portalibrisa možete naći brojne drame kao i druga dela Branislava Nušića, kao i drame Jovana Sterije Popovića, Miloša Cvetića, Dragutina Ilića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *