Kineska književnost prožima se sa kineskom kulturom

Kineska književnost prožima se sa kineskom kulturom, ideologijom, načinom života, politikom, filozofijom. Pre nekoliko godina Nobelovu nagradu za književnost dobio je kineski književnik Mo Jan. Portalibris je u tom trenutku bio jedini izdavač koji je imao jedno prevedeno delo ovog pisca u celom regionu. Njegovo izuzetno prozno delo Velika nedra, široka bedra predstavlja neverovatan, sveobuhvatan i nadasve potresan i iskren prikaz Kine tokom krvavog dvadesetog veka. Pored ovog, izdali smo još nekoliko romana ovog proslavljenog autora u želji da čitaocima približimo njegov opus (Balada o belom luku i Republika pijanaca). S obzirom na to da je naša publika veoma zainteresovana za upoznavanje običaja i kulture ove daleke zemlje i prijateljskog kineskog naroda, potrudili smo se da pored dela ovog proslavljenog nobelovca, domaćoj publici predstavimo i druge sjajne kineske pisce i njihov rad. Džang Jueran, jedna od višestruko nagrađivanih kineskih autorki,mladih nada njihove savremene pisane reči, bila je i gost Sajma knjiga i naš dragi gost na štandu, gde se družila sa publikom i potpisivala svoju zbirku priča Deset ljubavi.

Uverili smo se da postoji interesovaje domaće publike za kineske pisce. Posebno je intrigantna saveremena Kina, koju svakako prikazuju trenutno aktivni autori, jer je ova velika kultura tokom zadnjih decenija prošla kroz ozbiljne promene, a koje su nepoznanica za nas, odnosno za domaću publiku. Pisci sa kineskog područja, ipak, zadržavaju neku specifičnu, za nas egzotičnu notu starine i istoka koja je svakako privlačna čitaocima već naviklim na domaću književnost i najprevođenije književnosti kao što su engleska, francuska, američka…

Sve veći broj kineksih državljana koji žive u Srbiji takođe su jedan od razloga da se stvori to specifično interesovanje i interakcija kroz kulturna dobra, gde kineske knjige imaju značajno mesto. Treba napomenuti da vlada ove zemlje ulaže mnogo napora da prikaže svetu svoja stvaralačka blaga, imaju snažan entuzijazam i ideje, pa to nesumnjivo govori dabimaju šta da kažu i pokažu.
U romanima kineskih pisaca prikazuiju se političke situacije, sukobi koji su se tokom istorije dešavali u Kini, ali i svakodnevica, obični ljudi sa njihovim životnim pitanjima, dilemamma, emocijama. Upoznati književnost jednog naroda znači upoznati mu dušu. Nakon čitanja kineskih romana nemoguće je da nam ova kultura i njeni pripadnici ne postanu bliskiji.

Zbog svega navedenog Portalibris nastavlja sa otkrivanjem i izdavanjem kineskih pisaca. U pripremi su još četiri knjige kineskih autora i pretpostavljamo da će čitaoci i u njima uživati i otkrivati neobične sudbine njihovih junaka i upoznavati veliku mudrost naroda sa Istoka. Nadamo se da će uskoro biti još sjajnih dela sa ovih prostora. Samim tim će doprinos Portalibrisa upozavanju kulturne baštine ovog velikog naroda biti veći.

Sale!
1,320 din 990 din
Sale!
594 din 450 din
Sale!
671 din 500 din
Sale!
616 din 460 din

Spisak autora