Како научити децу да чувају природу? „Природа и деца” Милице Јанковић

Ко је Милица Јанковић?

Редакцијски тим Порталибриса открио је литерарно благо међу списима Милице Јанковић. У протеклих годину дана реиздали смо неколико њених дела, а традиција се наставља и квалитетни романи и збирке се нижу у нашој едицији „Отргнуто од заборава”. Многи је мешају са Мир Јам, али она је итекако уникатна и заслужује посебно место у српској књижевности.

У оно време, Миличини романи би засигурно били у десет најчитанијих дела! У међуратном периоду она је читана не само на територији Србије већ и у региону (Хрватска и Босна). Њена дела превођена су на бугарски, чешки, словачки и енглески језик, а сарађивала је и са реномираним часописима попут „Српског књижевног гласника”, „Дела”, „Босанске виле”, „Летописа Матице српске”, „Књижевног југа”.

Милица Јанковић је писала песме у стиху и прози, романе, путописе, скице, пригодне чланке, књижевне и уметничке приказе, приповетке за одрасле, омладину и децу.

 

Овога пута за вас и ваше најмлађе издвајамо збирку прича за децу „Природа и деца” у којој Милица Јанковић кроз приче о биљкама, животињама, природи око нас подучава децу важне животне лекције о истрајности, труду, храбрости, слози, очувању природе.

Уз помоћ ове збирке ћете малишане подучити: на које све начине нам благо природе може бити од користи у свакодневном животу, зашто треба да је негујемо, да промишљамо о свету око нас, да га не уништавамо већ негујемо као што природа нас пази кад смо болесни.

Деца ће на забаван начин учити како да брину о природи, како нас она лечи и храни, како се узгајају свилене бубе, шта се све добија од липе, како се побеђује страх… Милица је испричала дирљиве приче малих јунака, често сиромашне деце, који уче како да брину о природи и једни о другима.

Милица Јанковић кроз примере из природе учи децу и како треба бити упоран и вредан, како на свету има неправде, али да човек мора да научи како да се бори у том свету.

 

Уколико вас занимају приче за децу, препоручујемо вам још једну збирку прича Милице Јанковић „Жута породица и друге приче”, као и дела Живорада Вукосављевића, „Хајдуке” Бранислава Нушића, а остала дела за децу и младе можете погледати и на линку.

Подсећамо вас и да смо у оквиру едиције „Отргнуто од заборава” реиздали и друга дела Милице Јанковић: „Плава госпођа”, „Људи из скамије”, „Путем”, „Пре среће”, „Смрт и живот”, „Плави доброћудни вали”, „Мутна и крвава”, „Исповести”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *