Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako je Singidunum postao Beograd?

Kako je Singidunum postao Beograd?

 

 

Šetajući centrom Beograda, gledajući fotografije ili čitajući o burnoj istoriji Beograda, možda ste se nekada zapitali šta leži ispod gradske tvrđave ‒ Kalemegdana, šta se nalazilo na mestu današnjeg Studentskog parka, kako su Dorćol i Avala dobili ime, ko je prvi beogradski štampar i kako je Beograd dobio prve škole i univerzitet?

U delima „Kako je postao Beograd” i „Borbe starog Beograda” srpski pisac i novinar Mihailo S. Petrović kroz niz članaka prikazuje istoriju Beograda od najstarijih vremena:

Pokušao sam da sredim i na zanimljiv način izložim glavniji istorijski materijal iz najstarije prošlosti grada… Nadam se da sam na taj način uspeo da izvedem prilično jasnu skicu najstarijeg Beograda, skicu koju će svako, prema svojim nazorima, moći da popuni i da stvori sebi jasnu predstavu njegovih prvih vekova.

M. S. P.

Budući da se Beograd nalazio na raskršću trgovačkih i osvajačkih puteva, njegova istorija je burna. U delima „Kako je postao Beograd” i „Borbe starog Beograda” autor Mihailo S. Petrović čitaocima otkriva kako se razvijao Beograd od pojave Kelta na njegovim prostorima, zatim vladavine Rimljana, Huna, Turaka, pa sve do oslobođenja Beograda 1862. godine.

Pri kopanju temelja za Bajlonijevu pivaru, u dnu Skadarske ulice, nađeni su fosili antičkog slona… Da li je zajedno sa tim praistorijskim životinjama živeo na zemljištu Beograda i njihov savremenik diluvijalni čovek iz prve polovine kvaternog doba?

…Dr Đ. P. Jovanović, profesor Velike škole, pronašao je 1892. godine ostatke toga prvog Beograđanina. Evo šta je on tim povodom napisao…

Pre samo nešto više od jednog veka u Beogradu je bila razvijena javna trgovina robljem, što je danas nezamislivo. Grad se, dakle, umnogome izmenio i kroz vekove je vidno menjao arhitekturu, reljef, strukturu stanovništva i njihove običaje i zakone.

…Svi ovi bedni tragovi nekadašnje rimske varoši nedovoljni su da nam u pojedinostima rasvetle kako je izgledao Singidunum, ali su ipak dovoljan dokaz da je Singidunum bio zaista napredan rimski grad, sa mnoštvom velikih građevina, sa raskošnim palatama i značajnim umetničkim spomenicima.

…Da o veličini negdašnjeg Singidugnuma nemamo nikakvih drugih dokaza, most, koji pominje Zosim, veliki vodovod i veliki broj kamenih sarkofaga i nadgrobnih spomenika bili bi nam za to dovoljni argumenti.

…I tako, blagodareći tome što je Singidunum osnovao jedan veliki narod, čija su se osvajanja prostirala preko cele Evrope i koji je mnogo zadao jada i Grcima i Rimljanima, mi sad znamo kako su izgledali i kako su živeli beogradski gospodari pre blizu dve hiljade i dvesta godina, iako je u to vreme ne samo Beograd već i cela naša zemlja, još živela u praistorijskoj tami.

Čitaoci će iz knjiga „Kako je postao Beograd” i „Borbe starog Beograda” otkriti skicu najstarijeg Beograda uz pomoć ovih kratkih „vodiča”, i to kroz odgovore na pitanja: koje je prvo praistorijsko naselje na teritoriji današnjeg Beograda, kako je dobio ime Singidunum, gde su pronađeni fosili mamuta, a gde prvog Beograđanina, ko su bili Tribali i Kelti, kako je veličanstveni Singidunum dobio ime i kako je izgledao, te kako je postupno tekao razvoj rimskog Beograda, kakvi su bili običaji i svakodnevnica singidunumskih Rimljana…

…Otkopani rimski grobovi često su rečitiji nego kakav stari spis, oni nam govore ne samo o pogrebnim običajima nego i o celokupnom životu antičkih stanovnika Beograda.

Ova dela su pisana kao dve zasebne celine, dva različita ostvarenja, međutim, čitajući ih, otkrićete kako se međusobno dopunjuju i dobiti jedinstvenu celinu Beograda – njegovog osnivanja, ratnih događaja, početke pismenosti i izdavačke delatnosti i smene stanovništva i socijalnih prilika.

Zanima Vas još knjiga o Beogradu?

Dragi naši čitaoci, po čemu smo posebni? U okviru Portalibrisove edicije Otrgnuto od zaborava pripremili smo za vas dela koja se, iz različitih razloga, nisu štampala čak više od sto godina, a među njima je i mnogo priča o Beogradu. Kroz romane i drame, esejističku prozu, memoare, naučne članke i studije, Portalibris nastoji da publici evocira duh nekadašnjeg Beograda. Među njih se ubrajaju i sledeća ostvarenja:

Branislav Nušić: Beograd nekad i sad, Lazar Komarčić: Preci i potomci, Milutin Uskoković: Došljaci i Čedomir Ilić, Kosta N. Hristić: Zapisi starog Beograđanina, Milutin Garašanin: Dokolice, Milica Janković: Plava gospođa, Ljubica Radoičić: Jednospratne kuće, Dragutin Ilić: Hadži-Diša, Branimir Ćosić: Pokošeno polje, Simo Matavulj: Iz beogradskog života, Branislav Nušić: Iz poluprošlosti, priče i drame, i mnoga druga maestralna dela srpske književnosti.

Budući da Portalibris podržava i nove domaće neafirmisane pisce i podiže svest o značaju savremene književnosti, izdvajamo i dva savremena romana o Beogradu: Devedesete u krajuJovane Ristić i Betmen nad Zvezdarom/Robin sa Krsta Jelene Bogavac, koji opisuju burne devedesete, ali i milenijalce, s idejom da Beograd menja ruho ali čuva stare priče.

Otkrijte sve tajne prestonice uz Portalibrisova izdanja!

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu