Eskadrila nad pustinjom: Ne sasvim običan ratni roman

Živorad Vukosavljević bio je jugoslovenski vojni pilot i njegova profesija značajno je odredila njegovo književno stvaralaštvo. U svim svojim romanima i pripovetkama obrađivaće teme vezane za pilotsku veštinu, vazduhoplovne manevre i lepote profesije, po čemu je sasvim jedinstven u srpskoj književnosti. Posle avionske nesreće 1939. godine, Živorad Vukosavljević će se u potpunosti posvetiti svom književnom radu i objaviti veliki broj romana i pripovedaka, čiji će značaj potvrditi i vredna književna priznanja. Među njegova najznačajnija dela ubrajaju se romani Pilot potporučnik Knap brani Beograd (1939), Sudar u vazduhu (1940), Prva krila (1956), Eskadrila nad pustinjom (1962), zbirke pripovedaka Mladost i krila (1957) i Priče o pilotima (1960), te romansirana biografija Mihailo Petrović, prvi srpski avijatičar (1954).

Eskadrila nad pustinjom pripada tradiciji dečijeg ratnog romana, kakve su pisali Branko Ćopić, Antonije Isaković i Arsen Diklić, ali se od njih razlikuje po tome što nije tipičan jugoslovenski roman koji se bavi pitanjima dece u ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi, odnosno ne pripada angažovanoj partizanskoj lektiri. Radnja ovog romana premešta se sa teritorije okupirane domovine u Afriku, gde se nalaze piloti Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu koji učestvuju u savezničkim operacijama protiv okupatora.

Eskadrila nad pustinjom prati odrastanje dečaka Ivana, koji u izbeglištvu u Africi uči da postane pilot-lovac, kako bi se pridružio borbama za oslobođenje svoje domovine. Roman krasi neobična egzotičnost, jer je smešten u pustinjske predele, netipičnu, multikulturalnu sredinu u kojoj, pored domaćih pilota srećemo i saveznike Engleze i Ruse, beduine i crnce, ali i neprijatelje Nemce. U ovom čudnom okruženju rađaju se i najneobičnija prijateljstva, pa će najbolji prijatelj našeg glavnog junaka postati crnac Džoni.

Koristeći svoja iskustva pilotiranja, Živorad Vukosavljević je u prilici da nam potpuno verno prikaže i opiše delikatnu i zahtevnu veštinu ne samo pilotiranja već i ratnih akcija i spektakularnih borbi u vazduhu. Ova posebna perspektiva donosi neočekivane pejzaže, dramatične peščane oluje, domišljatost i snalažljivost pilota kako u sukobu sa neprijateljem, tako i u borbi sa prirodnim silama. Poseban šarm romanu donosi i lik Macana Macanovića Crnog, mačora koji učestvuje u pilotskim operacijama i predstavlja duh istrajnosti i neuništivosti koji krasi ove hrabre ljude.

Ovaj roman donosi i sasvim jedinstven i autentičan opis šestoaprilskog bombardovanja Beograda, zbog koga Eskadrila nad pustinjom može da se svrsta u prave istorijske romane. Sami opisi bombardovanja dati iz perspektive pilota koji su učestvovali u odbrani grada, obogaćeni su pričama o ratnim herojima Mihu Klavori i Živici Mitroviću. Živorad Vukosavljević, iako sam nije mogao da učestvuje u ovim borbama, ovde govori o svojim prijateljima i saborcima koji su poleteli da brane Beograd uprkos naređenjima.

Eskadrila nad pustinjom razvija se kao pravi roman o odrastanju, u kom glavni junak, dečak Ivan, kroz brojne avanture sa nerazdvojnim Džonijem i Macanom Macanovićem Crnim, izrasta u pravog ratnika i oslobodioca. Ovaj roman govori o velikim temama prijateljstva, hrabrosti, odanosti i rodoljublja u trenucima teških životnih iskušenja.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačke kuće Portalibris reizdate i knjige za mlade drugih manje poznati autori kao što su: Milan Vukasović (Pripovetke i basne), Milica Janković (Žuta porodica i druge priče), Branislav Nušić (Hajduci, Autobiografija), Janko Veselinović (Hajduk Stanko), Andra Gavrilović (Nevina čarobnica, Beli snovi).

Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *