Da li znate ko je Živorad Vukosavljević?

Živorad Vukosavljević (1905–1963) bio je vojni pilot i pisac. Po završetku Vojne akademije, službovao je kao pilot u raznim jedinicama Jugoslovenskog vazduhoplovstva. Godine 1939. njegov avion se srušio u blizini Mostara. Ostavši invalid, napustio je vojnu službu i počeo da se bavi novinarstvom i književnošću. Pisao je romane posvećene deci i odraslima i često je inspiraciju nalazio upravo u svojim pilotskim doživljajima. Bio je član Udruženja književnika Srbije i ostavio je značajan trag u srpskoj književnosti.

Zanimljivo je da je njegovo prezime prepoznatljivo po njegovom bratu, takođe avijatičaru, Branku Vukosavljeviću, koji je nakon završenih najnaprednijih vojnih škola kod nas i obuka u Francuskoj, učestvovao u Prvom svetskom ratu, nakon čega je 1919. postao vrhovni komandant Jugoslovenskog vazduhoplovstva. Na toj poziciji je, nažalost, ostao kratko, jer je stradao u vazduhoplovnoj nesreći u junu 1919.sa samo 32.godine. Nije nemoguće da je Živorad u svojim delima koristio iskustva i priče svog brata, kao i da je deo stvaralaštva bilo omaž hrabrom i prerano stradalom Branku.

Najpoznatija dela Živorada Vukosavljevića su: Sudar u vazduhu, Stari pilot i Eskadrila nad pustinjom.

Vazduhoplovstvo je kao fenomen bilo deo modernizacije u Evropi, pa tako i u tadašnjoj Srbiji i Jugoslaviji. Uniforma je bila deo mode, kacige, naočare i rukavice postale su simboli moderne muževnosti, devojke su ludele za avijatičarima, pa su oni ušli i u literaturu Kraljevine SHS i potonje Jugoslavije, ali je pre svega zanimljivo da su naše tadašnje vazduhoplovstvo i vazduhoplovci, uključujući tu i braću Vukosavljević, bili na zavidnom svetskom nivou, te je nebo nad međuratnim Beogradom imalo šare iste kao tadašnji London ili Pariz.

Vazduhoplovci su bili uzbudljiva atrakcija, ali ne treba zaboraviti da su uticali na srpsku i jugoslovensku istoriju. Braća Vukosavljević učestvovali su kao vojnici u balkanskim ratovima, a kao avijatičari, u Prvom svetskom ratu, te zaobilaženje ovih činjenica predstavlja istorijski falsifikat.

Čudno je i što su knjige o neverovatnim događajima iz vazduha toliko vremena bile zapostavljane i nereprintovane. Možemo nagađati da su tokom postojanja socijalističke Jugoslavije teme o predratnoj Jugoslaviji kao modernom društvu u kome su nad Beogradom leteli avioni, jednostavno nisu bile prihvatljive i korisne. Da li smo tako uspeli da zaboravimo da nismo od juče deo moderne Evrope? Da su zgodni i hrabri avijatičari deo naše istorije već više od sto godina?

Međuratna književnost beleži tragove i informacije o tome, a sada i reizdata dela Živorada Vukosavljevića. Malo koja kultura se može pohvaliti time da poseduje priče o događajima iz vazduha i to još iz rane povesti aviona, napisane u vreme kada je to bila neverovatna novina (kao danas roboti, sateliti, putovanje u svemir). Zato bi bilo značajno da ova literara ponovo dobije svoje zasluženo, važno mesto u našoj kulturi.

Sudar u vazduhu živopisno prikazuje doživljaje jednog pilota, među kojima je i neprijatno iskustvo sudara. Zanimljivo je da se kroz ovu knjigu može zamisliti kako je to upravljati onovremenim avionom, kako izgledaju naši prostori iz pilotske perspektive, kako je uzbudljivo uzleteti, i biti među oblacima…

Edicija Otgnuto od zaborava koju u celini možete videti na Portalibrisovom sajtu i kupovati knjige onlajn, je pokušaj da se ta nepravda ispravi. Podsećamo da su u okviru nje reizdata i dela zaboravljenih pisaca kao što su: Milica Janković (Plava gospođa, Ljudi iz skamije), Jaša Prodanović (Naši i strani), Dušan Radić (Selo), Sibe Milačić (Žena i čovek), Slobodan J.Jovanović (Spomenica), Dragutin Ilić (Hadži Diša, Posle milijon godina) itd.Svi reizdati naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *